Erişilebilirlik

‘IŞİD Faaliyetlerini Gaziantep’te Yoğunlaştırdı’


Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından IŞİD hakkında yürütülen soruşturmanın dosyası, 5 Haziran’da HDP mitingine yapılan bombalı saldırıyla ilgili dosyayla birleştirilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Soruşturma savcısının yazdığı yetkisizlik kararında ise örgüte ilişkin detaylı bilgilere yer verildi.

Savcının yetkisizlik kararına göre, şüpheliler internet üzerinden bağlantı kurularak örgüte katılmaya ikna ediliyor. İkna olanlar Suriye sınırından kaçak olarak geçerek, örgüt kamplarına gidiyor. Savcı, soruşturmaya konu olan şüphelilerin IŞİD’e lojistik destek sağlamak için Türk ve yabancı plakalı araçları Suriye'ye geçirdiğini, örgüt adına para transferi yaptıklarını, çatışmalarda yaralanan örgüt üyelerini sınırdan geçirerek hastanelerde tedavi ettirdiklerini belirledi. Savcının yazısına göre, 6 şüpheli IŞİD mensuplarına kalacak yer temin etti, günlük ihtiyaçlarını karşıladı, kuryelere maaş ödedi ve şiddet içeren eylem yaptırmak için keşif ve istihbarat faaliyeti yürüttü. Savcı, şüphelilerin örgüte ait patlayıcı maddeleri taşımak ve saklamak şeklinde çeşitlilik ve süreklilik arz eden örgütsel eylemlerde bulunduklarını ifade etti.

Savcı, örgütün faaliyet alanı ve yapılanmasının Gaziantep'te yoğunlaştığına dikkat çekerek, ancak faaliyetlerin Gaziantep’le sınırlı kalmadığını kaydetti. 5 Haziran günü Diyarbakır'da HDP mitingini hedef alan bombalı saldırının faili olan Cafer kod adlı Orhan Gönder'in de Gaziantep'te yakalandığına dikkat çeken savcı Gönder'in Gaziantep'e geldikten sonra telefonla Ebu Bekir kod adlı İlhami Balı'ya 4 kez şifreli mesaj attığını vurguladı. Savcı’ya göre Balı'nın ise Gönder’i Suriye'deki IŞİD kamplarına geçirmek için “Türkmen Ahmet” kod adlı şüpheli İsmail Korkmaz'a talimat verdi. Savcı, İsmail Korkmaz'ın kendisine bağlı kuryelere talimat verdiğini belirterek, Mustafa Kılınç ve Burhan Gök'ün, Gönder'i araçla alarak Gaziantep'teki kiralık stüdyo daireye yerleştirdiğini ifade etti. Orhan Gönder'in bu şekilde Suriye'deki örgüt kamplarına geçmeden önce şüpheliler tarafından saklandığını belirten savcı, örgüt faaliyetleri içerisinde işlenen suçların genellikle belli bir merkezden planlanarak uygulamaya sokulduğunu kaydetti.

Örgüt üyelerinin iş bölümü gereğince suçun işlenmesinde rol aldıklarını belirten savcı, örgüt faaliyetlerinin belli bir eylem şekli ve yerle sınırlı olmadığını kaydetti. Kararda HDP mitingine yapılan bombalı saldırıya dikkat çeken savcı, daha ağır neticeleri olan öldürme ve yaralama suçunun Diyarbakır'da işlenmesinden dolayı dosyanın Diyarbakır savcılığına gönderilmesine karar verildiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG