Erişilebilirlik

IŞİD Ezidi Çocukları İntihar Bombacısına Dönüştürdü


IŞİD'ın, Batı karşıtı radikal görüşlerinin gelecek kuşaklara aktartarmak istediği ve çocuk intihar bombacıları yetiştirdiği biliniyor
IŞİD'ın, Batı karşıtı radikal görüşlerinin gelecek kuşaklara aktartarmak istediği ve çocuk intihar bombacıları yetiştirdiği biliniyor

IŞİD’in Ezidi çocukları canlı bomba olarak kullandığı, örgütün paylaştığı bir video ile ortaya çıktı. Örgütün sosyal medya hesaplarından paylaşılan videoda iki Ezidi çocuğun IŞİD’e katılma süreci anlatılıyor. Videoda konuşan iki çocuğun kardeş olduğu belirtiliyor. Şengalli çocukların birine Ebu Yusuf diğerine Ebu Hattab ismi verilmiş. Kürtçe konuşan Ebu Yusuf isimli çocuk, “Biz Şengal’da şeytana tapıyorduk ve Allah’a yemin etmiyorduk. Cehalet içerisinde yaşayarak haram işler yapıyorduk” şeklinde konuşuyor. Görüntüler, iki çocuğun bomba yüklü araçla açıklanmayan bir yerde giydikleri intihar bombası düzeneğini patlatma görüntüsüyle son buluyor.

Bu görüntülerle IŞİD’in Ezidiler’i kullandığı ilk kez ortaya çıktı. Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Din İşleri Bakanlığı’nın Ezidi İşleri sorumlusu Hayri Bozani, örgütün elinde bin kadar Ezidi çocuğun bulunduğunu söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Bozani, ”Şimdiye kadar bin kadar Ezidi çocuğun DAİŞ’in elinde olduğunu tespit ettik. Bu şu anlama gelmiyor; bunlar Ezidi’dir. Bu çocukların hepsi Müslümanlaştırıldı. Kaçırdıkları çocukları bir enstitüye götürmüşler. Bu enstitünün iki bölümü var; biri şeriat ve din bölümü. Burada beyinleri yıkanmış, DAİŞ’in fikirleri empoze edilmiş. Diğer bölümü ise öldürme ve intihar saldırıları üzerine. İnsanları nasıl öldüreceklerini ve nasıl intihar edeceklerini öğreniyorlar. 2015’ten beri bu durumdan haberdarız. Çok defalar Amerika’ya söyledik, tüm dünyaya söyledik ama şimdiye kadar kimse çözüm bulamadı. Bu sorun bir süre önce DAİŞ’in paylaştığı video ile ortaya çıktı” dedi.

Şimdiye kadar 13 çocuğun kurtarıldığını belirten Bozani, “ 10’u tedavi için Avrupa’ya gitti. Üçü ise burada kaldı. Kalanlar artık Müslüman oldu. Namazlarını kılıyor, ibaretlerini yapıyorlar. Kalanları kurtarmak için çalışmalarımız var ancak sonuçsuz kalıyor. Ellerinde bine yakın çocuk var. Bunların hepsi Şengal’den kaçırıldı ”diye konuştu.

Bozani, IŞİD’in elindeki çocukların ailelerinin de örgütün elinde rehin olduğunu vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG