Erişilebilirlik

IŞİD’e Yardım Edene Ağır Ceza


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, IŞİD ile mücadele kapsamında örgütün finans kaynaklarının kesilmesi amacıyla hazırlanan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. ABD ve Rusya’nın ortak tasarısı, Güvenlik Konseyi’ne üye 15 ülkenin tamamının oy birliğiyle kabul edildi.

Yeni tasarıyla, IŞİD' in mali kaynaklarının tamamen kurutulması hedefleniyor. Ayrıca yeni tasarı terör örgütü IŞİD ile işbirliği yapanlara da ağır cezalar getirecek. IŞİD terör örgütü ile ilişkisi olan kişi veya tüzel kişilere çok ağır yaptırımlar uygulanacak. BM Güvenlik Konseyi kararının bağlayıcı olması nedeniyle tüm dünya ülkelerinin bu karara uyma zorunluluğu bulunuyor.

Tasarının kabul edilmesiyle Güvenlik Konseyi’nde El Kaide yaptırımlarını izleyen komitenin adı da IŞİD-El Kaide Yaptırımları Komitesi olarak değişti. Kararla birlikte tüm üyelere IŞİD’in finans kaynaklarının kesilmesi için daha fazla çaba sarf etme yükümlülüğü getirildi. ABD ve Rusya tarafından ortaklaşa hazırlanan tasarıya, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke destek verdi.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar el Caferi
Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar el Caferi

IŞİD’e yardım edene ağır yaptırımlar

Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte IŞİD’in gelirleri üzerinde uluslararası denetim ve yaptırımlar sağlanacak. Örgütün başta petrol gelirleri olmak üzere birçok geliri dondurulacak. Silah, askeri malzeme alımları, askeri lojistik destekler, teknik destekler engellenecek. Ülkelerden IŞİD’e giden savaşçılara ceza verilmesi için yasalarında değişiklik ve düzenlemeler yapılması istenecek. Kararın kabul edilmesinin ardından herhangi bir kişi veya bir kuruluşun IŞİD ile ticari ilişki içinde olması veya desteklemesi durumunda mal varlıkları dondurulacak, seyahat yasağı getirilerek Birleşmiş Milletler’in ağır yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacak. Karar, radikal grup ve kişiler hakkında bilgilerin paylaşımını da zorunlu kılıyor. Konsey kararı, IŞİD'in finansmanını frenlemek için atılan adımların 120 gün içinde Birleşmiş Milletler’e rapor edilmesini içeriyor.

ABD Maliye Bakanı Jacob Lew
ABD Maliye Bakanı Jacob Lew

Maliye Bakanları Güvenlik Konseyi’nde

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 70 yıllık tarihinde de bir ilk yaşandı. Güvenlik Konseyi, ilk kez üye ülkelerin maliye bakanlarına ev sahipliği yaptı. Güvenlik Konseyi’nde oturumu, ABD Hazine Bakanı Jack Lew yönetti. Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, IŞİD' in petrol satışına çeşitli Türk şirketlerinin aracılık ettiği iddiasında bulundu. Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi de gazetecilere yaptığı açıklamada karar tasarısının kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti ve Suriye’nin de tasarıyı desteklediğini söyledi.

IŞİD ile daha etkili mücadele edilecek

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, IŞİD’ in petrol ticareti, insan kaçakçılığı, fidyecilik gibi yasadışı eylemlerle milyonlarca dolarlık haksız bir ekonomik kazanç elde ettiğini belirterek, tasarıyla birlikte uluslararası toplumun terör örgütünün finansal gelirlerini engellemek için daha etkili mücadele edilebileceğini vurguladı.

ABD, İngiltere ve Fransa Maliye Bakanları, Jack Lew, George Osborne ve Michel Sapin
ABD, İngiltere ve Fransa Maliye Bakanları, Jack Lew, George Osborne ve Michel Sapin

Üç bakandan ortak basın toplantısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin IŞİD ile ilgili karar tasarısını kabul etmesinin ardından, ABD Hazine Bakanı Jack Lew,, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ortak bir basın toplantısı düzenledi.

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, IŞİD’ in sadece yasadışı petrol satışından 500 milyon dolar gelir elde ettiğini, uluslararası toplumun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının ardından yeni yasal düzenlemeler yapması ve bilgi paylaşması gerektiğini söyledi. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da IŞİD'in petrol ve tarihi eser satışını sona erdireceklerini, tüm ülkelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

IŞİD’e Yardım Edene Ağır Ceza
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG