Erişilebilirlik

‘IŞİD Dünyanın En Tehlikeli Terör Örgütü’


Amerikalı yetkililer Bağdat’ta 250 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının bir daha olmayacağını garanti edemiyor.

Savunma Bakanlığı Pentagon’un sözcüsü Peter Cook, “IŞİD’ın bu tür saldırılar yapıyor olabilmesi bizi şaşırtmıyor, bu yıkıcı bir saldırıydı ve IŞİD’in yeterliliğini acı verici şekilde hatırlattı” dedi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir terörle mücadele yetkilisi son 10 günde, Türkiye’de, Bangladeş’te, Malezya’da, Endonezya’da ve Suudi Arabistan’da düzenlenen saldırılardan IŞİD’in sorumlu olduğunu söylemek için erken olduğunu belirtti.

Ancak Malcolm Nance gibi eski istihbarat yetkilileri endişeli. Nance, stratejik saldırıların IŞİD tarafından koordine edildiği görüşünde.

IŞİD şimdiden daha çok saldırı tehdidinde bulunuyor. İnternette yayınlanan bir videoda Bangladeşli olduklarını belirten iki kişi, 1 Temmuz’da Bangladeş’te 20’den fazla insanın hayatını kaybettiği saldırıyı övüyor ve daha bu tip saldırılar üzerinde çalışıldığını belirtiyor.

Woodrow Wilson Uluslararası Merkezi’nden Michael Kugelman’a göre Bangladeş’te IŞİD’e katılmak ve örgüt adına saldırı düzenlemek isteyen militanlar var.

Amerikalı istihbarat yetkilileri IŞİD’in bu tür saldırılar için iyi hazırlanmış olmasından endişe ediyor.

Malcolm Nance, IŞİD’in savaş alanındaki kayıplarına rağmen bu ölümcül tempo konusunda yeterince tecrübeli olduğunu kaydediyor.

Nance, “IŞİD, insan gücü ve merkezde güç kaybetmesiyle hayalet hilafete dönüşüyor, tamamen gizli oluyorlar ve her şey internet üzerinden yapılıyor” dedi.

XS
SM
MD
LG