Erişilebilirlik

IŞİD'den Palmira'da Yeni Katliam


IŞİD militanları, bir süre önce ele geçirdikleri Suriye’nin Palmira antik kentindeki amfitiyatroda 25 kişinin idam edildiğini gösteren bir video yayınladı. Videoda infazcıların gençlerden oluşması dikkati çekiyor.

Sosyal medya sitelerine yüklenen videoda IŞİD militanlarının tutsak aldıkları bir grup Suriye askerini Palmira cezaevinden amfitiyatroya yürüttükleri gözleniyor.

Videodaki dikkati çeken unsursa, kamuflaj giyimli ve kahverengi bandanalı cellatların genç erkeklerden oluşması.

IŞİD Palmira’yı ele geçirdiği Mayıs ayından bu yana bölgede idam adı altında 200 kişiyi katletti.

Hizbullah destekli Esat güçlerinden büyük operasyon

Öte yandan Lübnanlı Şii Hizbullah milislerinin destek verdiği Suriye ordusu, başkent Şam’ın kuzeybatısındaki dağlık Zabadani bölgesini muhalefete bağlı savaşçılardan geri almak üzere büyük bir operasyon başlattı. Operasyona havadan da destek verilirken, muhalefet ise Şam’ı topçu ateşine tuttu.

Hizbullah’a bağlı el Manar televizyonunda yayınlanan video görüntüler, Lübnan sınırının hemen yakınındaki Zabadani’den yükselen dumanları gösterdi. El Manar, Hizbullah milisleri ve Suriye ordusunun, Zabadani’de kuşatılan muhalefet savaşçılarına birden fazla koldan saldırdığını bildirdi.

Beyrut-Şam karayolunun üzerinde bulunan Zabadani’nin ele geçirilmesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat açısından önemli bir stratejik kazanım olarak görülüyor.

Zabadani, Suriye iç savaşının başladığın Mart 2011’den bu yana muhalefetin elinde bulunuyor. Bir zamanlar tatilcilerin gözdesi olan Zabadani, iç savaştan önce Suriye’nin Hizbullah’a yaptığı silah sevkiyatının güzergahı üzerinde bulunuyor.

Suriyeli mülteci ve muhalefet savaşçılarının Lübnan’a sızmasından dolayı, iç savaşın Lübnan’a da sıçrama ihtimali güçlenmiş durumda.

Suriye iç savaşı, Birleşmiş Milletler tahminlerine göre 220 binin üzerinde kişinin ölümüne yol açtı. Savaş ülke nüfusunun büyük bir bölümü evlerinden ederken, milyonlarca kişi başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığındı.

Öte yandan muhalefet savaşçılarının Şam’a misilleme amacıyla düzenlediği topçu saldırılarında, bazı top mermileri başkentin merkezindeki Bağdat Caddesi’ne düştü. Bir mermi de Ebu Rummane semtinde, eskiden Le Meridien adıyla bilinen Dama Rose Oteli’ne isabet etti. Patlamada otelin camları kırıldı.

Suriye devlet haber ajansı SANA, patlamada bir kişinin öldüğünü ve iki kişinin yaralandığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG