Erişilebilirlik

IŞİD'den Kadınlara Renkli Kıyafet Yasağı


IŞİD, Suriye’de kontrolu altındaki bölgelerde yaşayan kadınlara yeni kıyafet yasakları getirdi. Buna göre kadınlar yalnızca siyah kıyafet giyebilecek, giymeyenler cezalandırılacak.

IŞİD, siyahın dışındaki tüm renkleri kadınlarda “tahrik edici” görüyor.

Deyrizor’da yaşayan Ebu Hasan, All4Syria isimli muhalif haber sitesine verdiği söyleşide, eşi ve annesi renkli kıyafetler giydiği için IŞİD’ın kendisini tutukladığını söyledi.

Ebu Hasan takma adını kullanan Suriyeli, “ahlak polisinin” sokakta devriye gezerken eşini ve annesini fark ettiğini söyledi.

Ebu Hasan, polise, bir gram altının karşılığı olan parayı rüşvet olarak verdiğini ve serbest bırakıldığını da söyledi.

Ebu Hasan’ın iddiaları, IŞİD’in kendi kontrolundaki yerlerde yaşayanların yabancılarla konuşmasını yasaklamasından dolayı, Amerika’nın Sesi tarafından bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

IŞİD, 2014 yılında ele geçirdiği Suriye ve Irak topraklarında katı kurallar uyguluyor.

Kadınları kıyafetleri nedeniyle cezalandıran IŞİD ahlak polisi, dışarıya çamaşır asan kadınları da tutukluyor.

Adını gizleyen bir Rakka sakini, IŞİD’in “kadınlara dair her şeyi tahrik edici bulduğunu, eşi ve iki kızının kendisi yanlarında olmadığı zaman evden çıkamadıklarını söylüyor. Suriyeli Rakka sakini, hasta kız kardeşini ziyaret etmek isteyen karısına izin veren komşusunun 40 kırbaç ve hapis cezasına da çarptırıldığını söylüyor.

Amerika öncülüğündeki koalisyon IŞİD’e saldırılarını artırırken, militan grup da zaten katı olan kurallarını biraz daha sıkılaştırdı. İnsan hakları eylemcilerine göre, bombardımandan büyük zarar gören IŞİD, halk nezdindeki nüfuzunu kaybetmemek için kurallarını sertleştiriyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG