Erişilebilirlik

IŞİD'den Kaçtığını Söyleyen ABD'li Genç Konuştu


Muhammed Cemal Khweis
Muhammed Cemal Khweis

Bir süre önce Musul’dan kaçan Amerikalı IŞID savaşçısı Kürt medyasına verdiği demeçte yaşadıklarıyla ilgili birçok soru işaretine yol açtı.

Washington yakınlarındaki Alexandria’da büyüyen 26 yaşındaki Muhammed Cemal Khweis, IŞİD’in elindeki Musul’dan kaçtığını iddia ettikten sonra ilk kez konuştu. Khweis, Şengal yakınlarında Peşmerge güçleri tarafından bulunmuştu.

Kurdistan24 televizyonuna konuşan Khweis’in yoğun montajlanmış videosunda sakin olduğu, zaman zaman sigara içtiği görülüyor. İngilizce konuşan Khweis demecinde bir kızın peşine takılarak Musul’a gittiğini, ama bunun kötü bir karar olduğunu söylüyor.

Musul’da bir IŞİD savaşçısının eşinin kardeşi olan bu kızla İstanbul’dan Gaziantep’e otobüsle gittiğini anlatan Amerikalı genç, bir şoförün kendilerini Suriye sınırına bıraktığını, daha sonra da Irak’a geçtiklerini belirtiyor.

Amerikalı istihbaratçılar Khweis’in yolculuğunu doğrulamaya çalışırken, Musul bölgesindeki IŞİD savaşçıları hakkında da bilgi toplamayı umuyor. Ancak gerek istihbaratçılar, gerekse uzmanlar eski IŞİDcinin anlattıklarına temkinli yaklaşmayı tercih ediyor. Demokrasileri Koruma Vakfı’ndan Daveed Gartenstein-Ross, Khweis’in yanıtlarını tatmin edici bulmadığını, gencin yalan ya da yanıltıcı yanıtlara başvurduğunu söylüyor.

Örneğin, Khweis röportaj sırasında IŞİD bölgesine girer girmez üzerindeki tüm kimliklerine el konduğunu, ardından Rakka’ya gönderildiğini belirtiyor. Ancak genç, Peşmergeler tarafından ele geçirildiğinde üzerinden Virginia eyaletine ait bir sürücü ehliyeti, 100 dolarlık banknotlar, Türk parası, ATM, kredi kartları ve üç de cep telefonu çıkmış.

İstihbaratçılar da Khweis’in hikayesini inandırıcı bulmuyor.

IŞİD’in kendi kaçaklarını idam ettiği akla gelince Khweis’in kolay kaçışı da pek inandırıcı görünmyor. Genç, “Bir ay orada kaldıktan sonra eve dönmeye karar verdim” diyor. Bunun üzerine kendisini Türkiye sınırına götürmek üzere biriyle anlaşmış. Anlattıkları kadarıyla da Musul’dan hiç sorun yaşamadan kaçmayı başarmış.

Kendisiyle birlikte yolculuk ettiği Iraklı kız hakkında da inandırıcı bilgiler mevcut değil. Özellikle IŞİD’in yabancı savaşçıları çekmek için evlendirme vaatleri göz önünde bulundurulduğunda, örgütün genç kızların tek başına seyahat etmesine de izin vermesi pek akla yatmıyor.

Gencin hikayesinin inandırıcı olan kısımları da olduğu söyleniyor. Khweis’i peşinden sürükleyen kızın bir şebekeyle çalışıyor olabileceği olasılığı üzerinde duruluyor. Ayrıca gencin Londra’dan Amsterdam’a, oradan İstanbul’a seyahat güzergahını IŞİD’e katılmak isteyen çok sayıda yabancı savaşçı adayı da kullandı.

Muhammed Cemal Khweis, röportajda Rakka’da bir evde bir hafta geçirdiğini, evde Uzak Doğulular, Ruslar, Orta Asyalılar ve Kuzey Afrikalılar’ın kaldığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG