Erişilebilirlik

IŞİD’den Kaçan Kadınlar Almanya'da Tedavide


Almanya’nın Baden-Wurttemberg eyaleti, IŞİD terörüne maruz kalan Ezidi kadınlara ve kız çocuklarına kapılarını açtı. Nisan 2015’ten bu yana 1.100 Ezidi’yi Irak’tan Almanya’ya getiren programdaki başındaki isim olan Profesör Jan İlhan Kızılhan, yaşanan vahşetin boyutlarını Fransız Haber Ajansı AFP’ye anlattı.

“Bu insanlar cehennemi yaşadılar” diyen Kızılhan, sadece geçen yıl 20 intihar vakasını kayda geçirdiklerini, gerçek sayının ise 150’yi bulduğunu açıkladı. Profesör Kızılhan, bu kadınlardan dinlediklerini de aktardı. Bunlardan biri vücudunun yüzde 80’ininden fazlası yanmış olan bir kadın. Kızılhan, tanıştığı kadını, “Burnu ve kulakları yoktu. IŞİD militanları onu ve kardeşini haftalarca esir tutmuş, tecavüz etmişler, işkence yapmışlar. Kızlar kaçmayı başarmış. Kızlardan biri kampta bir gece, IŞİD’lilerin geldiğini görmüş rüyasında. O panikle her yerine benzin dökmüş ve çakmış kibriti. Eğer çirkin olursa yeniden tecavüze uğramayacağını düşünmüş” diye anlattı. Jan İlhan Kızılhan, Almanya’ya getirilen kızın, Almanya’da 10’a yakın ameliyat geçirdiğini ve 30 kadar daha ameliyata gireceğini söyledi.

8 yaşında cehennem hayatı

Kızılhan, programdaki kadınların çoğunun 16 ila 20 yaş arası olduğunu söyledi. Aralarındaki en genç Ezidi’nin 8 yaşında olması ve 10 ay boyunca 8 defa satılarak yüzlerce kez tecavüze uğraması da yaşanan vahşetin bir diğer boyutu. Kızılhan, kurbanın yaşı nedeniyle tedavilerinden daha çok başarı beklendiğini ve geleceklerini kurtarabileceğini umduğunu söyledi.

Almanya’da fiziksel tedaviler sürerken, kadınların ruh sağlığı için terapi görmesi gerekiyor. Psikoterapi de 3-6 ay içerisinde başlayacak.

Alman eyaleti, bu program için 95 milyon dolar bütçe ayırmış durumda. Ancak Kızılhan, diğer ülkelere de yardım elini uzatması için çağrı yapıyor. Kızılhan’a göre IŞİD’den kurtulsalar bile muhafazakar çevrelerine dönen ve hiçbir psikolojik yardım alamayan daha binlerce kadının bu tür programlara alınması şart.

Profesör Jan İlhan Kızılhan, aslen Batmanlı. 1973’te ailesi ile Almanya’ya yerleşen Psikoloji ve travma uzmanı olan Kızılhan, uluslararası 25 sivil toplum örgütünün ortak sunduğu, Uluslararası Kadın Hakları Ödülü’nü geçen hafta kazanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG