Erişilebilirlik

IŞİD’de En Büyük Grup Türkler


IŞİD’in hakim olduğu topraklardaki en kalabalık savaşçı grubunun Türkler olduğu öne sürüldü.

Cumhuriyet gazetesine konuşan ve Halep’in kuzeyindeki El Bab’da bir yıla yakın bir süre “IŞİD istihbarat amirliği” yapan Suriyeli “Said” sayısal anlamda Türkler’in “en kalabalık grup” olarak birinci sırada olduğunu ve ardından Fransızlar’ın geldiğini söyledi. Said, Halep’te eğitim alan 600 kişinin Fransa’ya döndüğünü belirtti.

Bir süre Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) için çalışan Said daha sonra IŞİD’e geçti ve şimdi hem Esad’ın kuvvetleri hem IŞİD’e karşı savaşan bir grubu yönetiyor. Said, IŞİD’e katılan yabancı savaşçıların bir dönem rahatça Türkiye’ye girip çıktığına da dikkat çekti. Said, “Bunları engelleyen bir Türk hükümeti yoktu. IŞİD, Türkiye’den başka ne isteyebilirdi ki?” dedi. Suriyeli Said, IŞİD’den başka, Türkiye’nin Kürtler’e karşı kullanabileceği dolaylı bir gücün bulunmadığını ifade etti. Said, İstanbul’dan Hatay’a ya da Gaziantep’e uçan yabancı savaşçıların kendilerini kamuflaj elbisesi giyecek kadar rahat hissettiklerini belirtti. Said, Türk istihbaratının, bu gençlerin kim olduklarını ve Suriye sınırına neden gittiklerini bilmemesini “imkansız” diye niteledi.

Suriyeli Said, uluslararası baskı nedeniyle Ankara’nın sınır denetimini daha sıkı hale getirmesiyle IŞİD’in taktik değiştirdiğini ve “Bulunduğunuz yerlerde saldırılar düzenleyin” mesajının savaşçılara ulaştırıldığını söyledi.

Türk askeri zarar vermez

Bu arada, “Haberdar” sitesinde yer alan bir haberde, Türk ordusunun, Kürtler’e karşı savaşan cihatçılara sınırdan geçiş kolaylığı sağladığı ileri sürüldü.

Şerko Ömer adlı eski bir IŞİD militanı, Türk askerinin IŞİD’le işbirliği yaptığını savundu. Ömer, Rakka’dan Türkiye’ye geçen militanların Kobani’yi almaları için Suriye topraklarına geçtiğini iddia etti.

Ömer, kendilerine, “Merak etmeyin Tük askerinin size zarar vermeyeceğini garanti ediyorum” denildiğini söyledi. Şerko Ömer, Türkiye’nin, Kürtler’le savaş sözkonusu olunca IŞİD’in en yakın müttefiklerinden biri olduğunu iddia etti.

Öte yanfan, Milliyet gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu, bugünkü yazısında, IŞİD’in adını değiştirerek “Al Dawlat” (Devlet) ismini kullanacağını belirtti.

Buna göre, artık dünyaya, İslam’da sadece tek bir devlet olduğu yönünde mesaj verilecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG