Erişilebilirlik

IŞİD Davasında Komplo İddiası


Abdirahman Daud
Abdirahman Daud

IŞİD’e katılmaya çalıştıkları iddiasıyla yargılanan iki Somali asıllı Amerikan vatandaşının anneleri, oğullarının FBI için çalışan bir muhbir tarafından komploya kurban gittiğini iddia etti. Amerika’nın Sesi, Minneapolis kentinde süren davada mahkeme dışında sanıkların anneleriyle görüştü.

Savcılığın baş tanığı olan muhbir Abdirahman Beşir, çapraz sorgulama sırasında FBI’ın kendisine 100 bin dolar verdiğini söyledi.

Sanıklardan Abdirahman Daud’un annesi, Beşir’in para için bu işi yapan bir suçlu olduğunu öne sürdü.

Beşir’in oğullarına tuzak kuran bir yalancı olduğunu iddia eden Farhiya Mohamed, muhbirin işsiz olduğu için para kazanma peşinde olduğunu belirtti. Sanıkların iş sahibi, hiçbir zaman hapse girmemiş kişiler olduğunu ve eskiden okula gittiklerini söyleyen anne, Beşir’in oğullarını okulda, üniversitede ve evlerinde ziyaret ederek hareket ve sözlerini kaydettiğini anlattı.

Sanık Guled Ali Ömer’in annesi de savcıların suçlamalarını yanlış bilgilere dayandırdığını öne sürdü.

Çocuklarına tuzak kurulduğunu söyleyen Fadumo Abdullahi Hüseyin, Beşir’in sanıkları bir yıl boyunca kaydettiğini ve haklarında yalanlar söylediğini dile getirdi.

Savcılık, Daud, Ömer ve üçüncü sanık Mohamed Farah’ı teröristlere maddi destek sağlamak ve ülke dışında cinayet işlemeye teşebbüs etmekle suçluyor.

Geçen hafta jüri üyeleri, sanıkların Suriye’ye gitme ve bunu başarmak için sahte pasaport elde etmekle ilgili tartışmalarını dinledi. Kayıtlardan birinde 3 sanık, Minnesota’da daha önce Suriye’ye giderek IŞİD’e katılan bir arkadaşlarıyla telefonda konuşuyor.

Daud’un annesi, jüride hiç Müslüman ya da siyah jüri üyesi olmamasına rağmen üyelerin adil davranacağını umduğunu söyledi. Kızgın anne “Umarım davayı inceleyip, işin derinine inerler” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG