Erişilebilirlik

IŞİD Çocukların Beynini Yıkıyor


Terör örgütü IŞİD son dönemde askeri gücünü kaybetmeye başladı. Ayrıca örgütün mali kaynakları da büyük darbe aldı. Varlığı tehlikeye girmeye başlayan IŞİD, devamlılığını sağlamak ve gelecekte yeniden yükselişe geçmek için Irak, Suriye, Afganistan ve diğer ülkelerdeki çocukları hedef alıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan sivil toplum çalışanları, uzmanlar ve yerel yetkililer, IŞİD’in kontrolunda tuttuğu bölgelerde binlerce öğrenciye kendi kurduğu okullarda radikal, Batı karşıtı ve terör içerikli eğitim verdiğini ve yoğun bir sosyal medya kampanyası yürüttüğünü söylüyor.

IŞİD, Internet ve sosyal medyaya çocukları hedef alan mesajlar yağdırıyor.

Uzmanlara göre IŞİD, Batı karşıtı radikal görüşlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için yoğun çaba harcıyor.

Suriye’de IŞİD kotrolundaki Deir Ezzor’da öğretmenlik yapmış olan Vadiha, terör örgütünün Suriye ve Irak’taki varlığı ister sürsün ister sürmesin, bugün beyni yıkanan çocukların gelecekte çok daha radikal yetişkinler olacağını söylüyor.

IŞİD İdeolojisi

Türkiye’nin güneyinde bulunan bir mülteci kampındaki okulda öğretmenlik yapan ve adının açıklanmasını istemeyen başka bir Suriyeli, IŞİD’in uzun vadede etkili olmak için çocuklara yatırım yaptığını, çünkü örgütün amacının sadece terörist yetiştirmek değil ideolojisini yaymak olduğunu söylüyor.

Örgüt, Suriye’nin Rakka, Irak’ın Musul ve Afganistan’ın Nangahar bölgelerinden Endonezya’ya kadar uzanan alanda yer alan IŞİD kentlerindeki öğrencilere kendi ideolojisini aşılıyor. IŞİD’in işlettiği bu çocuk eğitim kamplarına Halifeliğin Yavruları adı veriliyor.

Georgia Üniversitesi araştırmacılarının bu yılın başında yayınladığı bir rapor, IŞİD’in çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine odaklanıyor. Rapor IŞİD’in çocukları ve gençleri şimdiye kadar görülmemiş bir hızla ve yoğunlukla örgütlediğine dikkat çekiyor.

IŞİD, Nangarhar’da işlettiği en az sekiz okul ve ilahiyat fakültesinde öğrencilere radikal ideolojisini aşılıyor.

Adını vermek istemeyen yerel yetkililer ve bölge sakinleri, IŞİD’in Nangarhar’ın Kot bölgesinde iki lise ve bir ilahiyat fakültesinde eğitim verdiğini söylüyor.

Yerel kaynaklara göre, IŞİD, radikal İslam timeline dayalı bir müfredat izliyor. Erkeklerle aynı anda olmamak kaydıyla kızlar da okula gidebiliyor.

Afganistan’da eğitim yetkilileri, IŞİD okullarından haberdar olduklarını söylemekle birlikte, Afgan hükümetinden maaş alan öğretmenlerin IŞİD okullarında da eğitim verdiğini iddia eden haberlerle ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.

IŞİD Eğitim Modeli

IŞİD’in kontolundaki her yerde IŞİD eğitim modeli uygulanıyor.

Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul iki yıldan uzun süredir IŞİD’in elinde bulunuyor. Örgüt, Musul’a girdiği ilk gün kentteki eğitim sistemini yıkıp, radikal ideolojiye odaklanan yeni bir eğitim sistemi kurdu.

Kürdistan Demokratik Partisi’nin Musul’daki lideri İsmet Recep, IŞİD’in öğrencilere silah kullanmayı öğrettiğini söylüyor. Recep, IŞİD ders programını uygulamayan öğretmenlerin tutuklandığını, hatta öldürüldüğünü belirtiyor.

IŞİD eğitim sisteminin genç erkeklere intihar bombacısı olmayı öğrettiğini de söyleyen Recep, “Eskiden IŞİD intihar bombacılarının çoğu yabancı savaşçılardı. Artık çoğunluğu Musullu gençler” şeklinde konuşuyor.

Recep, IŞİD Musul’dan çıksa bile beyni yıkanan gençlerin gelecek için büyük tehlike haline geldiğini de vurguluyor.

Eğitimli İntihar Bombacıları

IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka kentinde, İslam dinine geçmeye zorlanan Yezidi çocuklarına silah ve intihar kemerleri kullanma eğitimi veriliyor.

IŞİD faaliyetlerini izleyen örgütlerin raporlarına göre, IŞİD 2015 yılında Rakka’da erkekler ve kızlar için 12’şer okul açtı. İslamcı örgüt, 2014’te kente girer girmez okullarda aşırıcılık ideolojisini temel alan yeni bir müfredat izlenmesini zorunlu kıldı.

IŞİD’in Suriye’deki üzerine bir rapor hazırlayan Rakka Sessizce Katlediliyor adlı bir insan hakları gurubu, IŞİD’in özellikle 6 ile 10 yaş arasındaki çocukların beynini yıkamaya odaklandığını kaydediyor.

İslamcı örgütün, IŞİD ideolojisinden başka birşey bilmeyen bir çocuk ordusu yarattığını söyleyen grup üyeleri, çocuklarını IŞİD okullarına göndermeye itiraz eden ailelere 50 ila 500 dolar ceza verildiğini söylüyor. Bu cezayı ödeyecek parası olmayan aileler ise çocuklarını IŞİD’in askeri eğitim kamplarına göndermeye zorlanıyor.

Sosyal Medyanın Gücü

Öte yandan IŞİD, çocukların beynini yıkamak için sosyal medyayı da kullanıyor.

Örgüt, çocuklara Arapça ve sıkı İslam kurallarını öğreten bir mobil uygulama başlattı. Uygulamada, İslamcı şarkıların ezberlenmesini kolaylaştıran oyunlar yer alıyor. Şarkıların sözleri, inanmayanlara karşı cihat yapılmasını öğütlüyor.

Mobil cihaz kullanıcılarının bu uygulamaya erişmesi için, uygulamanın sahiplerinden davet linki alması gerekiyor. IŞİD destekçileri linki sosyal medya platformu Telegram’da paylaştı. Bu link, başka Internet sitelerinden de indirilebiliyor.

Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları, IŞİD destekçilerine karşı sürekli kampanya yürütüyor, hesaplarını kapatıyor. Ancak örgütün nefret içerikli mesajlarını yaymasını engellemeye çalışma çabalarına rağmen, uzmanlar IŞİD’in sosyal medya gücünün giderek büyüdüğünü söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG