Erişilebilirlik

IŞİD 98 Kilometrelik Sınırda Tutunmaya Çalışıyor


Kürt ve Suriyeli muhalifler, Mart ayının sonuna doğru IŞİD’in elinde bulunan Türkiye-Suriye sınır bölgesini tekrar ele geçirmek için operasyon başlattı. Haftalardır süren çatışmalar sonunda yerel güçlerin liderleri, operasyonun giderek şiddetlendiğini söylüyor.

Halep’in kuzeyinde 98 kilometre uzunluğundaki bu sınır bölgesi, IŞİD’in Türkiye sınırında elinde tuttuğu tek bölge durumunda. IŞİD bölgeyi, başkent ilan ettiği Rakka’ya militan ve silah taşımak için kullanıyor.

Son haftalarda batıdan ilerleyen Suriyeli muhalifler, IŞİD’in elinde tuttuğu birçok köyü geri alırken, doğudan ilerleyen Kürt güçleri de, IŞİD’i püskürtmek için askeri bir konsey kurduklarını bildirdi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Konsey komutanı Ebu Leyla, bu konseyi sınır kasabası olan Manbij ve bölgesini IŞİD’den geri almak için kurduklarını söyledi.

Leyla, bütün bölgeyi IŞİD çetesinden tamamen kurtarıncaya kadar durmayacaklarını söyledi.

IŞİD ayrıca bölgeyi neredeyse her gün Türkiye’ye roket saldırıları düzenlemek için kullanıyor. Ankara, sınır güvenliğini güçlendirmek ve IŞİD’in bölgeden temizlenmesi için Amerika önderliğindeki koalisyondan daha fazla yardım isteyeceğini açıkladı. Yerel Kürt komutanlara göre ABD, IŞİD’in bölgede nasıl yenilgiye uğratılabileceği yönünde Türk ve Kürt yetkililerle bir süredir görüşmeler yürütüyor.

Kremlin’e göre Pazartesi günü Başkan Barack Obama ile telefonda görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “militanlara cihatçı ve silah desteğinin yapıldığı bu sınırın” kapatılması için çağrı yaptı.

Geçtiğimiz yıl Batılı müttefiklerinin yardımıyla sınır güvenliğini arttıran Türkiye, cihatçı geçişini ve mülteci akışını yavaşlattı. Ancak sınır güvenliğini daha da arttırmak için yeni adımlar atılırken, Ankara son sözün kendisinde olmasını istiyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Sadece Türkiye kendi sınırları hakkında karar verme hakkına sahiptir” dedi.

Menbic Bölgesi Kimin Elinde?

Bölge kontrolunu elinde tutan IŞİD, Amerika’nın destek verdiği ancak Türkiye’nin istemediği Kürt güçlerine karşı bir cephede savaşırken, diğer cephede de Amerika’nın da destek verdiği Suriyeli muhaliflere karşı savaşıyor.

Ancak uzmanlara göre, IŞİD’in bölgeden temizlenmesinden sonra bölgenin kontrolunun kime geçeceği yönünde anlaşmazlık çıkabilir.

IŞİD’i Irak ve Suriye’de kıskaca almak isteyen Amerika, cihatçı örgüte karşı alınan her başarıyı memnuniyetle karşılıyor. Uzmanlara göre, Amerika’nın hem Suriyeli Kürtler’e hem de muhaliflere verdiği hava desteği, bu grupların ilerlemesinde hayati önem taşıyor.

Kürt ve muhalif güçler, IŞİD’in Türkiye sınırındaki koridorunu giderek kapatırken, IŞİD’den temizledikleri bölgenin kontrolu için de birbirleriyle savaşıyor.

Adını vermek istemeyen Amerikalı bir yetkili Amerika’nın Sesi’ne, Menbic bölgesini kastederek "bölgedeki durumun çok kötü" olduğunu belirtti.

Aynı yetkili, “Birçok karşıt grubun var oluşu, bölgede durumun gerçekte nasıl olduğunu söylemeyi zorlaştırıyor” dedi.

'Kürt Güçleri Türkiye'ye tehdit'

Suriyeli muhalifleri destekleyen Türkiye, Kürt güçlerin sınırına yakınlaşmasını ‘kabul edilemez’ görüyor.

Türkiye, bölgedeki en güçlü kuvvet olarak görülen YPG’yi, PKK’yla yakın bağları olduğu gerkeçesiyle ulusal güvenliğine bir tehdit olarak görüyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili Amerika’nın Sesi’ne, “YPG, Suriye’de kendi hedefleri yönünde adım atarken siyasi süreci de engelliyor. YPG ayrıca, Türkiye’nin sınır güvenliğine de bir tehdit” olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Kürt politikasını benimsemeyen ABD hükümeti ise, YPG’yi Suriye sınırında IŞİD’e karşı en etkili müttefik kara gücü olarak görüyor.

Türkiye’nin eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Amerika için önceliğin Türkiye’nin sınırının IŞİD’e kapatılması olduğunu ve bunu kimin yaptığının önemli olmadığını söyledi.

Selcen, Türkiye için önemli olanınsa, PKK ile bağı bulunan Kürtler’in her ne olursa olsun durdurulması olduğunun altını çizdi.

Selcen, ABD’nin Türkiye’nin kaygılarını dikkate almaya çalışırken, IŞİD’e karşı ilerleyen Kürt ve Suriye güçlerinin ilerlemesini destekleyerek, tüm tarafları yatıştırmaya çalıştığını söylüyor.

ABD Savunma Bakanlığı ise, bu konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Selcen, “Amerika eğer Suriye’nin kuzeyinde etkili olmak ve halen IŞİD’e karşı tek başarılı güç olan YPG’ye desteğini sürdürmek istiyorsa, Ankara’nın taleplerini karşılaması gerekiyor,” diye konuşuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG