Erişilebilirlik

IŞİD Borsa Spekülatörü Oldu


İslamcı terör örgütü IŞİD, Irak bankalarından çaldığı paralarla borsada spekülasyon yaparak ayda yirmi milyon dolardan para kazanıyor.

İngiliz Parlamentosu’nda yapılan bir komite oturumunda, Haziran 2014’te Musul’u ele geçiren terör örgütü IŞİD’in bankalarda el koyduğu paraları yabancı piyasalara nasıl aktardığı ve gelir sağladığı konusu ele alındı.

İngiltere’de yayımlanan Telegraph’ın haberline göre, Ürdün’deki mali piyasalara aktarılan paralar borsada alış işlemlerine sokulduktan sonra tekrar Irak’a geri gönderiliyor. IŞİD, böylece, kaçak petrol satışı, haraç ve vergi gelirlerinin yanı sıra borsadan da para kazanan bir örgüthaline geldi.

İngiliz Parlamenter John Baron, “Sistemi kullanma olanağına sahipler. Dövizle oynayıp nakit parayı tekrar Irak’a geri çekiyorlar” dedi. Irak’a geri dönen paraların havale yöntemiyle IŞİD elemanlarına ulaştırıldığı ifade edildi. IŞİD’in, Musul’daki Merkez Bankası’da bulunan 429 milyon doları borsada yatırm amacıyla çalıştırdığı ifade edildi.

En varlıklı teör örgütü

IŞİD’in para akışında birbirini tanıyan borsa aracılarının önemli bir rol oynadığına dikkat çekildi. IŞİD, geçen yıl, Suriye ve Irak’ta egemen olduğu alanda hilafet ilan etmiş ve böylece tarhin en varlıklı terör örgütü sıfatına kavuşmuştu. IŞİD’in 1,5 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD, hakim olduğu bölgelerde herkesten yüzde 20 oranında vergi kestiği gibi çeşitli tahıl üretim alanlarını da kontrol ediyor. IŞİD, Irak ve Suriye’deki on ayrı petrol tesisinden çıkarıp sattığı ham petrolü ise yasadışı yollardan kaçırarak veya ve Şam’daki Esat rejimine satarak paraya çeviriyor.

Ancak, uluslararası koalisyonun hava saldırılarına Rusya’nın da katılmasıyla, IŞİD özellikle Suriye’de toprak kaybetmeye ve petrol kaçakçılık yolları ile taşıyıcı tankerleri vurulmaya başladı. İslamcı terör örgütünün mali sorunlar yaşamaya başladığı ve militanlarına verdiği maaşlarda kesinti yaptığı ifade ediliyor. ABD Hazinesi yetkilileri, IŞİD’in kaçak petrolünün Türkiye’ye girmenin yollarını bulabildiğini belirtmişlerdi. Türkiye, sınırdaki denetimlerini ve görevli sayısını artırdı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG