Erişilebilirlik

IŞİD Başkanlık Kampanyasının Gündeminde


IŞİD’in Irak ve Suriye’de ilerlemesi, Amerika’daki 2016 başkanlık yarışının başlangıcına denk geldi. Kampanyaya Ortabatı eyaletlerinden Iowa’da başlayan seçmenler, aday adaylarının, militanların Ortadoğu’daki son kazanımlarını nasıl değerlendirdiğini öğrenmek istiyor.

Iowa’daki seçmenlerin kafasını kurcalayan en önemli konulardan biri, IŞİD’in Irak ve Suriye’de giderek daha büyük bir tehdit unsuru haline gelmesi.

Iowalı seçmen Michael Downey’yi en çok üzen, Irak Savaşı sırasında Amerikan askerlerinin isyancılarla çarpıştığı Ramadi’nin IŞİD’in eline geçmesi olmuş: “Ramadi’de savaşanlar bu kent için büyük bedeller ödedi. Şimdi çok büyük hayal kırıklığı içinde olsalar gerek. Aralarında yaralanan, sakat kalan, akrabalarını kaybedenler var. Bugün ‘tüm bunlara değer miydi?’ diye soruyorlardır.”

Michael Downey de bu soruyu soranlardan biri. Downey’nin oğlu, Afganistan’da çarpışmış eski bir asker.

Downey, “Bu çok büyük bir fedakarlık. Oğlunuz ya da kızınız cephede çarpışırken geride kalan aileleri de bedel ödüyor” diyor.

Downey ve oğlu Luke, Arkansas eyaleti eski valisi Mike Huckabee’nin katıldığı forumdaydı.

Eski senatör Rick Santorum da Iowa eyaletinin Cedar Falls kentindeydi.

Seçmenler, adayların Irak’a daha fazla kara birliği gönderme konusunda ne düşündüğünü öğrenmek istiyor.

Senatör Jeff Danielson, “Ortadoğu’daki savaşlarda çarpışan askerler arasında çok sayıda Iowalı vardı. Bu nedenle bir kişinin ülkesi için hayatını feda etmesi kavramı, Iowa’lılar tarafından çok ciddiye alınıyor” şeklinde konuştu.

Cedar Falls’dan Demokrat Partili Jeff Danielson, Iowa eyaleti senatörü. Birinci Körfez Savaşı’nda çarpışmış olan Danielson, eski askerler için oluşturulan komisyonlarda yer almış.

Önümüzdeki yıl yeniden senatör olarak seçilmek için çabalayacak olan Danielson, Amerika’nın Irak ve Afganistan gibi ülkelerde savaşa girmesinin seçmenleri en çok ilgilendiren konuların başında geldiğini söylüyor: “Dış politika, seçmenlerin en çok önem verdiği konuların başında geliyor. Ekonomiyle ve iç meselelerle hemen hemen aynı seviyede önem taşıyor. Bu nedenle seçmenlerin kime oy vereceklerini belirlemede büyük önem taşıyor.”

Michael Downey kime oy vereceğine henüz karar vermemiş. Ancak oy vereceği aday kim olursa olsun partiler arası işbirliğini sağlayacak bir kişi olmasını istiyor: “Bölünmüş bir ülke savaş kazanamaz.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG