Erişilebilirlik

'IŞİD Başarısızlığa Mahkum'


'IŞİD Başarısızlığa Mahkum'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Birçok terörle mücadele uzmanı, terörün de modernleşen dünyaya hızla ayak uydurduğunu ve terörle mücadele stratejilerinin başarısız olmaya başladığını öne sürüyor. Ancak bazı uzmanlara göre, dönüşüme uğramış bu ‘modern’ teröristlerin şiddet dolu eylemleri İslam dünyasının da tepkisini çekiyor.

11 Eylül saldırılarından sonra, Amerika’da terörle mücadele politikası böylesine büyük bir saldırının önlenmesine odaklandı. 11 Eylül’den sonraki ilk büyük saldırı 14 yıl sonra Paris’te meydana geldi. Charlie Hebdo dergisine yapılan terör saldırısı daha küçük ölçekli olsa da yarattığı etki çok büyük oldu. Ev yapımı el bombası ve silah taşıyan birkaç terörist dünyanın en büyük başkentlerinden birini felç etti. Saldırıyı, Fransa’da büyümüş iki Müslüman kardeş düzenledi. Bu kardeşler El Kaide kamplarında eğitim almamış. Herşey Internet üzerinden gerçekleşmiş.

Uluslararası terörle mücadele uzmanı David Kilcullen Amerika’nın Sesi’ne konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Kilcullen’e göre, sadece 5 yıl önce, uluslararası istihbarat camiası terör örgütlerinin Internet yoluyla yeni üyelere ulaşma ve saldırılar planlama ihtimalini tartışırken, bugün terör grupları sosyal medyayı, interneti ve iletişim araçlarını çok daha sofistike bir biçimde kullanıyor.

Yabancı savaşçıların terör örgütlerine katılması yaygınlaştı. Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA, 3 bini Avrupa’dan gelen 20 bin civarında yabancı savaşçının cihatçı örgütlere katıldığını tahmin ediyor.

Terörle mücadele uzmanı Brian Jenkins, yabancı savaşçı akınının sürdüğünü söylüyor.

Fransa Başbakanı, 2015 sonuna kadar Suriye ve Irak’taki örgütlere 10 bin Avrupalı gönüllünün katılmasını beklediğini söyledi. Bunların bir kısmı, kazanacakları deneyim, beceri ve çevre sayesinde ülkelerine döndüklerinde cihatçı faaliyetlere katılma fırsatına sahip olacak.

Karışıklığın hakim olduğu Ortadoğu ve diğer bölgelerde hükümetler başarısız olurken IŞİD gibi İslamcı gruplar ele geçirdikleri yerlerde hüküm sürmeye çalışıyor.

Ancak Jenkins, yağma ekonomisiyle ayakta kalan bu terör örgütlerinin sonunda başarısız olacağını söylüyor. Jenkins’e göre, bu örgütlerin devamlı bir biçimde yeni toprak işgal etmeleri gerekiyor. Bunun nedeni ise bu örgütler bankaları boşaltarak, inşaat malzemelerini, arabaları, kamyonları satarak büyüyor.

Eski üst düzey CIA ve FBI yetkilisi Philip Mudd, cihatçı bir devletin devamını en çok zorlaştıran gerçeğin, örgüt üyelerinin sergilediği vahşet olduğunu söylüyor. Mudd’a göre, İslam dünyası son 15 yıldır yaşanan savaşta masum insanların öldürüldüğünü gördü ve bu asla kabul edilemez.”

Anketlere göre Müslüman ülkelerde, halkın çoğunluğu sivillere karşı şiddet kullanılmasına karşı çıkıyor. Mudd, şiddetin hiçbir şekilde İslam’ı düşmanlara karşı savunma gerekçesiyle haklı gösterilemeyeceğini söylüyor.

Çok sayıda Müslüman akademisyen, geçmişteki halifelerin yerini günümüzde kendi düşüncelerini paylaşmayanlara şiddet uygulayan radikal cihatçıların değil sanatçıların, bilimadamlarının ve dahilerin aldığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG