Erişilebilirlik

'IŞİD Avrupa ve Türkiye’de Saldırı Hazırlığında'


Avrupa’nın çeşitli yerlerinde saldırı eylemleri hazırlığında olduğu belirtilen IŞİD, Türkiye’ye beş kişilik bir militan ekibi yolladı.

Beş kişilik ekibin Libya çıkışlı olduğu ve İtalya üzerinden Türkiye’ye girdiği ifade edilirken, Türk güvenlik güçlerinin alarma geçirildiği kaydedildi. Milliyet gazetesi ve bir dizi internet sitesinde yer alan haberlere göre, IŞİD, yeni yıl yaklaşırken Avrupa’da saldırı eylemleri yapmanın hazırlığı içinde. Türkiye, bu çerçevede hedef alınan ülkeler arasında yer alıyor.

500 militan Avrupa’ya gönderildi

Medyada yer alan haberlere göre, beş kişilik tim Türkiye’ye geçen ay giriş yaptı. Buna göre, Türkiye’ye giren ekip Şanlıurfa’dan Mersin’e geçti. Grubun liderliğini, ise IŞİD’in “halifelik başkenti” olarak ilan ettiği Rakka’da bulunan Suriyeli Hasan El Talab’ın yaptığı, istihbarat birimlerince belirlendi. Saldırı planlarının, yeni yıl kutlamaları ile bağlantılı olabileceğine dikkat çekiliyor.

Haberlere göre, IŞİD, Avrupa’daki çeşitli kentlerde intihar saldırıları yapmayı planlıyor. Kiliseler ve eğlence yerleri ile kalabalık mekanların hedef alınabileceğine işaret ediliyor. IŞİD’in eğittiği 500 kişiyi son haftalarda Avrupa’ya gönderdiği ifade edildi. Avusturya güvenlik kurumlarının benzer türden istihbarat aldığı belirtildi.

İstanbul’da ise, Türk güvenlik güçlerince düzenlenen iki ayrı operasyonda IŞİD militanı olduğundan kuşku duyulan dört kişi yakalandı ve bunların 3’ü mahkeme kararıyla tutuklandı. Yakalananlardan birinin İngiliz vatandaşı diğerlerinin ise Pakistanlı oldukları belirtildi. Operasyonlar Beyazıt ve Şişli’de düzenlendi. Türk güvenlik güçleri, daha önce Silivri’deki bir eve yapılan baskında ele geçirilen dijital verileri inceledikten sonra operasyonları gerçekleştirdi.

Söz konusu kişilerin, Libya’dan Türkiye’ye İtalya üzerinden gönderilen beş kişilik ekipten olup olmadıkları ise henüz açıklık kazanmadi, ancak farklı bir ekip olduğu üzerinde duruluyor.

Sarin gazı davası

Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “Sarin Gazı Davası” ise sonuçlandı. Suriyeli firari sanık Haytam Kassap 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. “Ebu Salah” kod adlı Kassap’a yardım ettiği iddia edilen beş Türk ise beraat etti.

Haytam Kassap önce tutuklanmış ve Özgür Suriye Ordusu mensuplarına gıda ve insani yardım ulaştırdığını söylemişti. Kassap tahliye edildikten sonra Suriye’ye kaçtı. Laboratuvar incelemeleri ise ele geçirilen maddelerle “Sarin Gazı” yapılabileceği sonucuna ulaştı ve bu bulgu 132 sayfalık savcılık iddianamesine yansıtıldı. Mahkeme, Haytam Kassap’ı gıyabında 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG