Erişilebilirlik

IŞİD Antalya’daki G-20’yi Kana Bulayacaktı


Emniyet Genel Müdürlüğü, IŞİD’in Ankara’da 10 Ekim 2015'te düzenlenen Barış Mitingi’ni kana bulayan intihar saldırısıyla ilgili önemli bilgilere ulaştı. Emniyet İstihbarat ekipleri, intihar eylemcilerini azmettirdiği iddia edilen örgütün Gaziantep emiri Yunus Durmaz’ın bilgisayarında IŞİD’in Türkiye’de planladığı eylemlere ilişkin ipuçları buldu.

Ebu Ali kod adlı Durmaz’ın Gaziantep’teki deposunda bulunan bilgisayarın şifresini kıran yetkililer, örgütün 14-15 Kasım tarihlerinde Antalya’da toplanan G-20 Zirvesi’ne yönelik eylem hazırlığı yaptığını belirledi.

IŞİD üyelerinin, zirveye katılacak liderlerin kalacağı oteller ile muhtemel güzergahlara ilişkin keşif yaptığı ve bombalı saldırı gerçekleştirilebilecek noktaları tespit ettiği ortaya çıktı. Bu bilgiler zirveden yaklaşık bir ay önce 17 Ekim 2015’te Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne aktarıldı.

IŞİD’den 19 ilde saldırı hazırlığı

Durmaz’ın bilgisayarında yapılan araştırma IŞİD’in Türkiye’deki saldırı planlarının bununla sınırlı olmadığını da ortaya koydu.

Bilgisayarda Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, İskenderun ve Mersin'in de aralarında olduğu 19 ilde 26 ayrı noktada yapılan keşiflere ilişkin notlar bulundu. Bazı hidroelektrik elektrik santraller, bir siyasi parti genel merkezi ve bir gazete merkezine yönelik saldırı hazırlığı olduğu bilgisine ulaşıldı.

Emniyet kaynaklarına göre, Durmaz ve ekibi Gaziantep ve bazı sınır illerinde yaşayan yurttaşların mezhep ve etnik kökenlerinin araştırdı ve buna göre yerleşim yerlerini haritada mimledi.

Ele geçirilen belgelerde, aralarında intihar bombacısı adaylarının da olduğu bazı örgüt üyelerinin isimlerinin yer aldığı liste de var.

TSK sınırda 25 IŞİD üyesi yakaladı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye sınırı boyunca IŞİD’e yönelik operasyonları da sürüyor. Sınır devriyeleri yasadışı yollardan Kilis’e geçmeye çalışan 22’si çocuk 43 kişiyi yakaladı. Genelkurmay Başkanlığı sitesinde yayınlanan açıklamada 21 yetişkinin IŞİD üyesi olduğu belirtildi. Açıklamada, IŞİD üyesi olduğu belirtilen 4 zanlının daha yasadışı yollardan Suriye’ye geçmeye çalışırken yakalandığı ifade edildi.

IŞİD sınırda mayın temizliği yapan askere ateş açtı

IŞİD'in Suriye’den Türkiye’ye yönelik taciz ateşi de sürüyor. Örgütün kontrolündeki Cerablus’taki mevzilerden, Gaziantep’in Karkamış ilçesindeki gümrük kapsına yakın bir noktada mayın temizleme çalışması yapan Türk askerlerine ateş açıldı.

Saldırıda yaralanan olmazken bölge boşaltıldı. Bunun ardından Türk askeri angajman kuralları çerçevesinde IŞİD hedeflerine tank ve top atışı yaptı. Yaklaşık yarım saat süren çatışma havanın kararmasıyla sona erdi.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG