Erişilebilirlik

‘IŞİD 8 Ayda 800 Milyon Kazandı’ İddiası


Irak’ın önde gelen politikacılarından Muvaffak El Rubai, IŞİD’in Türkiye’de karaborsada petrol ve doğal gaz satarak sekiz ayda 800 milyon dolar kazandığı iddiasında bulundu.

Muvaffak El Rubai, Ankara’nın IŞİD’e destek verdiğini ileri sürdü. Kanun Devleti Koalisyonu Partisi lideri olan ve geçmişte Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan El Rubai’nin iddiaları “Sputniknews” ve Türk haber sitelerinde yer aldı.

El Rubai, Ankara’nın IŞİD’e karaborsada petrol ve doğal gaz satma izni verdiğini ve böylece teröristleri desteklediğini öne sürdü. Iraklı siyasetçi, küresel fiyatı varil başına 50 dolar olan petrolü IŞİD’in 20 dolara sattığını söyledi. El Rubai, IŞİD’in petrol ve doğal gaz satışlarından Türkiye’de sekiz ayda 800 milyon dolar kazandığı iddiasını ortaya attı. El Rubai, teröristlerin Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a giriş yaptığını da savundu. Ancak, Muvaffak El Rubai, bu iddialarını destekleyici tek bir kanıt veya belge göstermedi.

Ankara, geçen yaz başından beri Türkiye’deki IŞİD ağları ve hücrelerine karşı sık sık baskınlar düzenliyor. IŞİD bağlantlı olduğundan şüphe duyulan çok sayıdaki kişinin Türkiye’ye girişi yasaklanırken çok sayıda kişi de ya gözaltına alındı ya tutuklandı ya da sınırdışı edildi. Türk ve ABD yetkilileri, geçen hafta, IŞİD’e karşı Suriye’de ortak operasyonlar yapılmasının planlandığını ifade ettiler.

Fransa’ya izin

Bu arada, Ankara ve Paris Fransız uçaklarının IŞİD’i vurmak amacıyla Türk hava sahasını kullanması konusunda uzlaşmaya vardı. “Haberler.com” internet sitesi uzlaşmaya iki ülkenin askeri yetkilileri tarafından varıldığını bildirdi. Fransız jetleri acil durumlarda İncirlik Hava Üssü’nden de yararlanabilecek. Ayrıca, Fransız uçak gemisi “Charles de Gaulle” Mersin’de bulunan Taşucu Limanı’ndan lojistik destek alabilecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG