Erişilebilirlik

Wisconsin'deki İşçi Sınıfı Trump'ı Destekliyor


İşçi Sınıfı Eyalet Trump'ı Destekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Amerika’da başkanlık yarışı devam ediyor. Cumhuriyetçi aday adayları, bugün Wisconsin eyaletindeki önseçimde yarışıyor. Sanayi bölgesi Wisconsin aynı zamanda bazı Cumhuriyetçiler’in başkan adayı göstermek istediği Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’ın Kongre’de temsil ettiği eyalet. Cumhuriyetçi aday adayları arasında önde giden milyarder işadamı Donald Trump, geniş bir işçi sınıfına sahip Wisconsin eyaletinde büyük ilgi görüyor.

Muhasebeci William Collett, Janesville Konferans Merkezi’nde Donald Trump’ı görmek isteyen binlerce seçmenin arasına katılmaya ve önseçimde oy vermeye son anda karar vermiş.

Collett’in kararını etkileyen en önemli faktör, Trump’ın dış ticaret anlaşmalarına kısıtlama getirmeyi planlaması olmuş.

Dış ticaret anlaşmaları, yaklaşık 10 yıldır kapalı olan General Motors fabrikasının bulunduğu Janesville kenti için çok önemli.

Fabrikanın kapanmasıyla binlerce kişi işsiz kaldı. Bu da, büyük bir kısmı Cumhuriyetçi olan işçi sınıfının hakim olduğu Janesville kentindeki hayat tarzını değiştirdi.

Madison’daki Wisconsin Üniversitesi’nde tarih profesörü John Sharpless bu konuda şunları söyledi: “Bir zamanlar çoğu Demokrat Partili idi. Babaları, sanayi fabrikalarında çalıştı. Banliyölerde güzel bir hayatları vardı. 50’lerde ve 60’larda, ortanın üstü işçi sınıfının kazandığı parayı kazanıyorlardı. Şimdi geçmişe bakıp bütün bunların nereye gittiğini soruyorlar.”

Sharpless, 2000 yılında Cumhuriyetçi Parti’den Kongre üyeliğine aday olmuş ve çok az bir farkla kaybetmiş. Tarih profesörü, Cumhuriyetçi Parti’nin işçi sınıfını yıllarca yanlış anladığını söylüyor.

21 yaşındaki Charlie Luiting ise, en çok Trump’ın kişiliğinden etkilendiğini söylüyor. Ancak Luiting, annesiyle aynı okula giden Temsilciler Meclisi Başkanı ve Janesville’in Kongre Üyesi Paul Ryan’ı da takip ediyor. Eğer Ryan adaylık hakkı kazanırsa Clinton'a ciddi bir rakip olacağını düşünüyor.

Ancak Paul Ryan, aday olmak istemediğini ve şu anda yarışan isimlerden birinin aday olması gerektiğini düşünüyor. Ryan’ın bahsettiği yarışıysa şu anda Donald Trump kazanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG