Erişilebilirlik

İş Güvenliği Eylem Planı Geliyor


İstanbul'daki inşaat kazasında ölenlerin resimlerinin arkasında protesto gösterisi yapan işciler
İstanbul'daki inşaat kazasında ölenlerin resimlerinin arkasında protesto gösterisi yapan işciler

Hükümet eylem planı hazırlarken Kocaeli Üniversitesi Doçenti Aziz Çelik Amerika'nın Sesi'ne mevzuatlar güçlü olduğu halde uyulmadığını bu yüzden Türkiye'nin inşaat kazalarında Avrupa birincisi olduğunu açıkladı

‘Orada çalışanların hepsi 18-19 yaşlarında çocuklardır. Bu bir cinayettir. Başbakan’a da bunun cinayet olduğunu söyledim.’ İstanbul Mecidiyeköy’deki Torunlar Rezidans’ta meydana gelen asansör kazası sonucu ölen 10 işçiden Hıdır Ali Genç’in aynı inşaatta bekçilik yapan babası Mustafa Genç, Tunceli’deki cenaze töreninde böyle konuştu.

Oğlunu kaybeden Mustafa Genç: Bu bir cinayettir

Cenaze töreninden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genç, ‘3-4 gündür asansör bozuktu, elektrik bozuktu, her şey ihmal. Oraya bir de Çevik Kuvvet’i yığdılar. Meydanı kimseye bırakmadılar, ben babasıyım beni bile bırakmadılar. Bu bir cinayettir’ diye konuştu.

Aziz Çelik: Mevzuatlar güçlü ama uyulmuyor

Kocaeli Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Aziz Çelik de Genç’in iş kazası değil iş cinayeti’ tanımlamasına katılıyor. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Çelik, ‘kaza bütün tedbirlerin alındığı durumda mevzuatları uyulduğu halde önlenemeyen istisnai durumlar için geçerlidir. Ancak ne Soma’da ne de Mecidiyeköy’de durum böyle’ dedi.

Hükümet programında ‘işgücü piyasasındaki katılıkları gidereceğiz’ denmesinin yeni kabinenin yaklaşımını ortaya koyduğunu belirten Doçent Çelik, ‘Başbakan Davutoğlu’nun kazadan sonra şehit oldular ve Fatiha okuyun demesinin bir önceki başbakanın Soma için bu işin fıtratında var demesinden bir farkı yok. Türkiye’de iş sağlığı ve iş güvencesi mevzuatları gayet güçlü ama başka yasalarla uygulamanın sağlıklı yürümesi engelleniyor’ dedi.

Türkiye inşaat kazalarında Avrupa lideri

Türkiye’deki iş kazalarının %30’unun inşaat sektöründe meydana geldiğini dikkat çeken çalışma hayatı uzmanı, Türkiye’nin inşaat sektöründeki iş kazalarında Avrupa lideri olduğunu dikkat çekti.

İnşaat sektöründe 2 milyona yakın işçi olduğu halde kamu sektöründe çalışan 40 bin sendikalı dışında toplam sendikalı sayısının 700 civarında kaldığını vurgulayan Çelik’e göre, Türkiye’deki iş kazalarının Avrupa Birliği’nden dört kat fazla olmasının nedeni bu sendika noksanlığı.

Arınç: Başbakan, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nu devreye soktu

Pazartesi toplanan Bakanlar Kurulu’nda ana gündemi Torunlar Rezidansı’nda meydana gelen kazaydı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Davutoğlu’nun iş kazalarının araştırılması için Başbakanlık Teftiş Kurulu’na talimat verdiğini söyledi. Kurul, ’iş sağlığı ve güvenliği kanununun uygulamaları ve verimlilik analizi yapılarak eksiklik var mıdır? Yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var mıdır? İş kazaları ile ilgili süreçler nasıl cereyan etmektedir, yetki ve sorumluluk kimdedir?’ sorularını yanıt arayacak.


Hükümet, ‘iş sağlığı ve güvenliği eylem planı’ hazırlıyor

Bakanlar Kurulu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kazada ölen 10 işçinin ölüm geliri verilmesi, ölüm aylığı bağlanması ve diğer sosyal destekler için çalışma yapması da karara bağlandı.

İş kazalarının azaltılması için İş Sağlığı ve Güvenliği Eylem Planı’nın hazırlanacağını söyleyen Arınç, kazada ölenlerin şehit sayılmayacağını ifade etti.

Başsavcı: 2 kişi gözaltında, bilirkişi hazırlanıyor

Adli soruşturma ise sürüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Torun Center'da 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ‘10 işçinin ve yaklaşık 1.250 kg ağırlığında kartonpiyerin taşındığı sırada, asansörün binanın 32. katında zemin kata düşüp yere çakılması sonucu ve bilahare tavanda bulunan asansörün çalışmasını sağlayan motorun ve birtakım kopan ağır metal parçaların işçilerin üzerine düşmesi ile 10 personel hayatını kaybetmiştir" dedi.

3 makine mühendisi, 2 elektrik mühendisi, 1 inşaat mühendisi, 1 iş güvenliği uzmanından oluşan toplam 7 kişilik bilirkişi heyetinin rapor hazırlamakta olduğunu ifade eden Başsavcı, iki kişinin gözaltına alındığını bazı şüphelilerin ise arandığını açıkladı.

Demirtaş: Güvenlik için para harcamak fuzuli masraf görülüyor

HDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması için soru önergesi verirken HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, inşaat sahasının dışında yaptığı açıklamada AKP ve Torunlar İnşaat arasında bağ olduğunu söyledi. Demirtaş, ‘bu kuleler bitene kadar kaç kişi daha ölecek bilmiyoruz. Çünkü güvenlik için işçinin sosyal hakları için maaşı için para harcamak, onlar için fuzuli bir masraf. Hükümet zaten denetlemeye geldiğinde eksik bulsa bile bir şekilde hallediyorlar. Beyefendi zaten AKP’nin sponsoru’ dedi.

Halkalı’da inşaat işçileri yol kapattı

Mecidiyeköy’deki ölümlü kazanın ardından Halkalı Temapark Mesa Blokları şantiyesinde çalışan yüzlerce işçi, çalışma koşullarının kötü olduğu gerekçesiyle eylem yaptı. İş bırakan işçiler şantiye önünde toplandıktan sonra ateş yakıp yolu trafiğe kapattılar. İşçiler iş güvenliklerinin sağlanmadığını, maaşlarını düzenli alamadıklarını ve kötü beslendiklerini söylediler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG