Erişilebilirlik

İş Dünyasının Ufkunda Küba Var


İş Dünyasının Ufkunda Küba Var
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Obama’nın Küba’ya uygulanan ambargoyu kaldırma kararı, bazı muhafazakarlar ve Cumhuriyetçiler’den tepki gördü. İş çevreleriyse ticaretin artacağı umuduyla kararı destekliyor

Amerika’nın, vatandaşlarının Küba’yla ticaret yapmasını engelleyen uygulamaları bir süre önce eğitim gruplarının adaya gitmesine verilen izinlerle yumuşatılmıştı. Road Scholar isimli bu tür bir eğitim kurumun yöneticisi olan Jim Moses yeni karardan memnun: “Bence Küba’ya turizm patlama yapacak. Bunu son sekiz senedir gerçekleştirdiğimiz programlara dayanarak söylüyorum. Talebi karşılamakta zorlanıyoruz.”

Tarım grupları ambargonun istisnaları sayesinde birkaç senedir ülkeye besin ve ilaç satabildiklerini ancak Küba’nın senelik 2 milyar dolarlık besin ithalatının yalnızca 350 milyon dolarının Amerika’dan geldiğini söylüyor.

Amerikalı çiftçiler finansal denetimleri hafifletmenin ya da ambargoyu tamamen kaldırmanın pazar paylarını arttıracağı görüşünde.

Amerika Tarım Bürosu Federasyonu’ndan David Salmonsen bu kararı almak için ticari nedenlerin sağlam olduğunu söylüyor: “Yakınlık avantajı bizde. New Orleans’dan yola çıkacak tarım ihracı ürünlerinin ülkeye varması bir günden az sürer. Biz Küba’ya en yakın en büyük tarım üreticisiyiz.”

Dış ticaret uzmanı Simon Whistler, yeni, daha az kısıtlayıcı kuralların yansıtıldığı kadar büyük bir haber olmadığını söylüyor:

“Hatırlanması gereken şu: Ticaret açısından bakarsak en azından kısa dönemde bu yalnızca sembolik bir değişim.”

Küba ile ticaret kısıtlamalarının yumuşatılması Amerika’daki bazı Küba asıllıları öfke ve gösterilere yol açtı. Aileleri komünizmden kaçan Kübalılar ülkenin insan hakları sorunları olduğunu ve kişisel özgürlükler artana kadar ambargonun sürmesi gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG