Erişilebilirlik

İş Dünyası Obama-Erdoğan Görüşmesinin Ekonomik Sonuçlarından Memnun


İş Dünyası Obama-Erdoğan Görüşmesinin Ekonomik Sonuçlarından Memnun
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:34 0:00
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nIn ABD ve Avrupa Birliği arasında oluşturulması planlanan Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin başladığını resmi olarak açıklamasının ardından, Türkiye'nin de bu tabloya nasıl dahil edileceği önemli bir gündem maddesi haline geldi. Bu konu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretinde de görüşmelerin en üst sıralarında yer aldı. Türkiye için “farklı” bir formül kararının çıktığı görüşmeyi, ziayret için Başbakan’ın heyetiyle Washington’a gelen işadamları Amerika’nın Sesine değerlendirdi.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz: “AB’den Bağımsız Bir Anlaşma Yapılabilir”

Obama Erdoğan görüşmesinde, umulanın aksine AB ile Amerika arasındaki transatlantik yatırım ortaklığına Türkiye’nin de dahil edilmesi konusu gündeme gelmedi. Farklı bir formül bulundu.Türkiye ile ABD arasında ticareti artırma yollarına bakmak amacıyla, uzun vadede bir serbest ticaret anlaşmasına zemin hazırlaması ümit edilen 'Yüksek Çalışma Komitesi' kurulması kararı çıktı. Bu kararı Tüsiad başkanı Muharrem Yılmaz Amerika’nın Sesi’ne şöyle değerlendirdi: “Transatlantik ticaret ve yatırım işbirliği anlaşması sadece bugünkü ticaret hacmini artırmaya yönelik bir anlaşma değil, bunun çok ötesinde sonuçları olan bir anlaşma olacakç Batı dünyasının ekonomisinin yeniden yapılanması anlamına geliyor. Türkiye’nin böyle bir sürecin içinde olması lazım. AB’ye tam üyelik yolunda ilerleyen bir ülke olarak bu anlaşma içinde yer alma ısrarımızı sürdürmeliyiz. Ancak Eğer AB tarafında sıkıntı olması durumunda ise stratejik ortaklığımızın gereği olarak Amerika ile bir serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Biri diğerine engel değildir. İkisi de birbirine paralel ilerleyebilir. “

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Umutlu

“Serbest ticaret anlaşması konusunda Amerika tarafının ciddi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü 10 senedir biz her fırsatta serbest ticaret anlaşması imzalanması talebi her seviyede ifade edildi. Ben tahmin ediyorum Amerika’nın Avrupa Birliği ile birlikte buişe başlamış olması, Türkiye ile de pararlel olarak bu konunun gündeme geleceğine inanıyorum.”

Türk Amerika İşadamları Derneği Başkanı Ekim Alptekin: “İlk kez bu konuda hem Avrupa’da hem de Amerika’da ciddi bir irade söz konusu. Bu basit bir anlaşma değil, bir yatırım ortaklığı. 5 trilyon dolarlık ticaret hacmi söz konusu. Eğer biz bu yatırım ortaklığının dışında kalırsak, hali hazırda çekim merkezi olan Türkiye’nin bu özelliğinin görülmesi konusunda eksik kalırız.”

Zeynel Abidin Erdem: “Böyle bir anlaşmanın etkisini görecek sektörler arasında tekstil ve sanayi başı çekecektir. Hatta Anadolu’daki küçük üreticiler bile bu konudan etkilenecektir. Çünkü bugüne kadar biz Amerika’ya irade olarak ve işadamları olarak teknik açıdan donanımlı gelmedik. Bugüne kadar işadamı olarak sayısız liderle Amerika’ya geldim etkili olamadık ancak Tayyip Bey daha etkili bir rüzgar estirdi. Eğer bu kez de söz verip yapmazlarsa Türkiye artık bu konuyu konuşmamalıdır.“
Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşması Avrupa ve ABD'ye ekonomik katkı sağlasa dahi, Türkiye bu hacmin tamamen dışında kalıyor. ABD'ye 65 milyar euro, AB'ye 85 milyar euro fayda sağlayan anlaşmanın Türkiye'den 20 milyar euro götürmesi bekleniyor.
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG