Erişilebilirlik

Şirketler Kalifiye Eleman Bulmakta Neden Zorlanıyor?


Şirketler Kalifiye Eleman Bulmakta Neden Zorlanıyor?
Şirketler Kalifiye Eleman Bulmakta Neden Zorlanıyor?

Amerika’da işverenlerin yarısından fazlası üst düzey pozisyonlarda çalışacak eleman bulmakta zorlanıyor. Uluslararası iş bulma kurumu ManPowerGroup’un yaptığı küresel anketin sonuçlarına göre aynı sorunu başka ülkeler de yaşıyor. Peki, çok sayıda insanın işsiz olduğu bu dönemde kalifiye eleman bulmak neden bu kadar zor?

İş aramak DeBorah Pryor’un gündelik işlerinden biri. Pryor 2008’den beri tam zamanlı, istikrarlı bir iş bulamamış: “Çok sinir bozucu bir durum. Bazen oturup ağlıyorum.”

Pryor son üç yılda üniversite derecesi elde etmiş. Geçinebilmek için kendi şirketini bile kurmuş. Ancak kalıcı bir iş aradığını söyleyen Pryor, İnternet’ten yaptığı başvurulara henüz yanıt alamamış: “İşverenin, başvurunuzu aldığına dair otomatik bir mesaj alıyorsunuz. Sonrasındaysa hiçbir yanıt gelmiyor. Sanki CV’niz bir boşluğun içine düşmüş gibi…”

ManPowerGroup iş bulma kurumunun başkanı Jeff Joerres’a göre işverenler artık yüksek derecede teknik bilgi ve beceriye sahip, çok özel uzmanlık alanı olan elemanlar arıyor: “İşsizlerin çoğu iki yıldır iş bulamıyor. Hatta kimileri iki yıldan fazla süredir işsiz. Bu sürede şirketlerde çok büyük değişimler yaşandı.”

Bu değişikliklerden bazıları teknolojideki gelişmeler ve bazı pozisyonlar için daha fazla bilgi ve beceri gereksinimi. Bu nedenle işsizlik oranı yüksek olmasına rağmen şirketler kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. İş bulma kurumu ManPower’ın Los Angeles’taki direktörü Janelle Etchepare, adayların meslek içi eğitim almasıyla işverenlere daha cazip görünebileceklerini söylüyor: “Mesleki eğitime önem veren, teknolojik gelişmeleri izleyen adayları yeni işyerlerine yerleştirmek çok daha kolay.”

Ancak iş arayan her aday teknolojik gelişmeleri takip etmiyor. ManPowerGroup’un bu yıl 39 ülkede yaptığı ankete göre işverenlerin % 34’ü kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Amerikalı işverenlerin %52’si bu sorunu yaşarken istedikleri kalitede eleman bulamayan Japon, Hint ve Brezilya şirketlerinde bu oran daha da yüksek.

Yüksek teknik bilgi gerektiren satış temsilciliği, ticaret gibi alanlardaki pozisyonlar, en zor doldurulanlar.

QSC Audio’dan Jatan Shah, şirketin yeni eleman alıp büyüdüğünü ancak mühendislikten fabrika işçiliğine kadar bazı pozisyonları doldurmakta zorlandıklarını söylüyor: “Bazı pozisyonları doldurmak üç ay ila bir yıl alıyor. Kimi zaman çok zorluk çekiyoruz çünkü pozisyonlar açıkken çok sayıda kişi başvuruda bulunuyor. Ancak bu pozisyonlara doğru elemanı bulmakta güçlük çekiyoruz.”

ManPower’dan Jeff Joerres, şirketler doğru elemanı bulamadığı zaman pozisyonların açık kaldığını, bu durumun da işverenin gelir durumunu etkilediğini söylüyor. Bazı Amerikan şirketleri alışılmadık yöntemlere başvuruyor: “Kimi şirketler kalifiye elemanların bulunduğu yerlere taşınmayı bile düşünüyor, ki bu görülmedik bir durum.”

Joerres, bazı işverenlerin çabuk öğrenen kişileri işe alıp eğitimden geçirdiğini de belirtiyor.


XS
SM
MD
LG