Erişilebilirlik

Irkçılıkla Mücadele Güney Afrika'ya Örnek Oldu


Irkçılıkla Mücadele Güney Afrika'ya Örnek Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Güney Afrika’da ırk ayrımcılığı politikasının sona ermesinin üzerinden 20 yıl geçti. Irk ayrımcılığı politikasına son verilmesi için Güney Afrika dışında yürütülen en büyük ve güçlü protesto hareketlerinden biri de 1980’li yıllarda Amerika’da başlamıştı

Güney Afrika’da ırk ayrımcı rejimi sona erdirmek için verilen şiddetli mücadelenin televizyona yansıyan görüntüleri, 1980’lerde Amerikalılar’ın dikkatini çekti.

Amerika’daki ayrımcılık karşıtı hareket de bundan güç aldı.

Ron Dellus: “Güney Afrika’daki sisteme kafa tutmak, atılacak bir sonraki mantıklı adımdı.”

Temsilciler Meclisi eski üyelerinden Ron Dellums, hareketin öncülerindendi.

Dellums, Güney Afrikalı siyahların içinde bulunduğu korkunç durumu ve beyaz azınlık hükümetinin adaletsizliklerini gün ışığına çıkaranlardan. Güney Afrika’ya yatırım uygulanmasını ve ticaret ilişkilerini yasaklayan yasayı Kongre’ye sunan Dellums, aralarında ünlülerin de bulunduğu çok sayıda kişinin tutuklandığı gösterilere önderlik etti:

“Herkes, Güney Afrikalılar’ın dövüldüğü ve hapsedildiği bir ortamda kardeşlerinin yanında olduklarını göstermek ve onları özgürlüklerine kavuşturmak için kendisini tehlikeye attı.”

Howard Üniversitesi Kütüphane Direktörü Howard Dodson, Atlanta’daki Güney Afrika konsolosluğu önünde oğluyla birlikte katıldığı gösteriyi hatırlıyor:

“Amerika’daki ayrımcılık karşıtı hareket tüm dünyada yankı buldu. Diğer ülke halkları da kendi protesto gösterilerini düzenledi. Bu gösteriler, ırk ayrımcılığı politikasının sona erdirilmesinde kilit rol oynadı.”

Üniversite kampüslerinde gösteri yapan öğrenciler de eğitim kurumları ve şirketlere Güney Afrika’daki yatırımlarını durdurmaları çağrısında bulundu.

Nelson Mandela’nın torunu Tukwini, ırk ayrımcılığına karşı yürütülen uluslararası eylemlerin tüm dünyanın bu rejimle ilgili görüşlerini değiştirdiğini söylüyor. :

“Dedem, uluslararası destek aldığı için minnettardı çünkü dış dünyanın desteği olmadan ırk ayrımcılığı politikasını sona erdirmeyi başaramayacağını anlamıştı.”

Amerikan Kongresi 1986 yılında Güney Afrika’ya sert yaptırımlar uygulanmasını öngören yasayı onayladı. Başkanı Ronald Reagan, karşı çıktığı yasayı veto etti. Ancak birkaç gün sonra Kongre, Reagan’ın vetosunu reddetti.

Eski Cumhuriyetçi senatör Richard Lugar, yaptırımları desteklemişti:

“Yaptırımlar, Güney Afrika hükümetinin, hemen olmasa da, politikalarını gözden geçirmesini sağladı. Sonunda da Nelson Mandela özgürlüğüne kavuştu.”

Irk ayrımcı rejim, 1994’te sona erdi. Cumhurbaşkanı seçilen Mandela, Washington ziyareti sırasında, Amerikan halkına, bu destek için teşekkür etti:

“Irk ayrımına karşı verdiğimiz mücadeleyi desteklemeniz, ülkemizdeki değişimi nasıl tetikledi, anlatamam.”

Ron Dellums, çabalarının en büyük ödüllerinden birinin Mandela’yla tanışması olduğunu söylüyor:

“Mandela bana baktı, ‘Ronald Dellums, hakkınızda çok şey işittik. Bize umut verdiniz, hayatta kalmamızı sağladınız’ dedi ve bana sarılıp ağlamaya başladı. Yaşadığım sürece bu anı unutmam mümkün değil.”

Dellums’a göre, Amerika’daki harekete katılanların azim ve kararlılığının Güney Afrika’nın tarihini değiştirdiğine şüphe yok.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG