Erişilebilirlik

Irkçı Köln Saldırısının 10. Yıldönümü


Köln saldırısını düzenleyen neo-Nazi örgütü NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe mahkemede yargılanırken
Köln saldırısını düzenleyen neo-Nazi örgütü NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe mahkemede yargılanırken

2004 yılında Köln'de Türklerin yaşadığı mahallede neo-Nazi terör çetesi tarafından düzenlenen çoğu ağır 22 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı anma törenine Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da katıldı

Neonazi terör çetesi NSU’nun 9 Haziran 2004’te Köln kentinde düzenlediği bombalı saldırının 10. yıldönümü, 3 günlük ‘Birlikte’ başlıklı ırkçılık karşıtı etkinlikle anıldı.

Köln'de Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve dükkanlarının da bulunduğu Keup caddesine yönelik bombalı saldırıda çoğu ağır 22 kişi yaralanmış, Alman yetkililer o dönemde saldırının ırkçı bir terör olmadığı ifade ederek, arkasında PKK’nın ya da döner büfelerinden koruma parası talep eden mafyanın olabileceği ileri sürmüştü.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00
Linki indirmek için

Güvenlik görevlileri bombanın patladığı bölgede bulunan Türkiye kökenli esnafı zanlı ilan etti, çok sayıda kişinin ifadesi alınmış, bağlantıları ve özel ilişkileri sorgulanmıştı.

Saldırının ırkçı Neonazi NSU tarafından yapıldığı ancak 4 Kasım 2011’de NSU üyelerinden ikisinin kendisini öldürmesi, bir diğer grup üyesi Beate Zschaepe’nin ise canlı olarak yakalanması ile ortaya çıktı.

Olayın gerçek faillerinin belirlenmesine paralel Alman güvenlik birimlerinin konuyu yıllarca bilinçli olarak yanlış yöne çekmeleri büyük bir skandal olarak nitelenirken, Başbakan Angela Merkel Şubat 2012’de yaptığı bir konuşmada NSU konusunda Alman devletinin yaptığı hataları kabul ederek kurban yakınlarından af diledi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Keup Caddesi’nde düzenlenen anma töreninde, o günlerde saldırıya uğrayanların ve Türk esnafın zanlı ilan edilmesi sonucunda Alman devletine karşı oluşan güvensizliği anlayışla karşıladığını, kendisinin de ‘insan düşmanı fanatik katillerin varlığını geçikmeli olarak fark etmesinin bir kabus olarak algıladığını’ söyledi.
Patlamanın meydana geldiği 15.40'da katılımcılarla birlikte saygı duruşunda bulunan Gauck, vatandaşları ırkçılığa karşı daha duyarlı ve uyanık olmaya çağırırken, ‘Günlük yaşamımızda hepimiz önyargıların ve nefretin çoğunluğun birlikteliğini zehirlemesine karşı mücadele etmeliyiz’ şeklinde görüş belirtti. Yetkililer anma törenlerine Türkiye’den Cumhur­başkanı Gül’ün de davet edildiğini duyurmuştu.

Bombalı sal­dırının yapıldığı caddede üç gün boyunca saldırıyı lanetlemek amacıyla sanat gösterileri hem Almanya’dan hem de Türkiye’den müzik, kabare ve edebiyat sanatçılarını bir araya getirdi. Almanya’dan Rock müziğin efsane isimleri Udo Lindenberg ve Peter Maffay, Türkiye’den Zülfü Livaneli, Sertab Erener ve Demir Demirkan gibi isimler düzenlenen büyük bir müzik şölenine katıldı.

Köln’deki etkinliğe polisin verdiği bilgilere göre onbinlerce insanın katılarak ırkçılığa karşı etkili bir mesaj verdi.
Ancak geride kalan günlerde Alman toplumunda yabancı düşmanlığını konu alan bir araştırmanın sonuçları ırkçı ve aşırı sağcı düşüncelerin toplumun her kesiminde var olmayı sürdürdüğünü ortaya çıkardı.

Leipzig Üniversitesi'nin 2432 kişi üzerine gerçekleştirdiği araştırmaya göre beş Alman'dan birinin yabancı düşmanı olduğu ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 36,6'sı Müslümanların ülkeye gelmesinin yasaklanması gerektiğini söyledi. Katılımcıların yarısı ise, Romanların şehir merkezlerinden uzaklaştırılması gerektiğini ifade etti.

Sadece Almanya değil Avrupa genelinde tırmanan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının son derece endişe verici boyutlara ulaştığını belirten Yeşiller Partisi’nden Federal Parlamento milletvekili Ekin Deligöz, yetkililerin yabancı düşmanlığı ve kendinden olmayan grupları küçümseyen düşüncelere karşı yeteri kadar ve etkin mücadele vermemesini eleştiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG