Erişilebilirlik

İranlılar Ruhani Döneminden Umutlu Mu?


İranlılar Ruhani Döneminden Umutlu Mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
Linki indirmek için

İran’ın, tartışmalı nükleer programı nedeniyle ülkenin ekonomik açıdan zor günler geçirmesine ve uluslararası müdahale tehdidine rağmen, Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının heyecanı devam ediyor

İran’ın, tartışmalı nükleer programı nedeniyle ülkenin ekonomik açıdan zor günler geçirmesine ve uluslararası müdahale tehdidine rağmen, ülkede ılımlı din adamı Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının heyecanı devam ediyor.

İranlılar, cumhurbaşkanlığı seçimlerini Hasan Ruhani’nin kazanmasını günlerce kutladı.

Cep telefonlarıyla kaydedilen videolar, ülkede internet erişimine uygulanan engellere rağmen İran’dan yine de Amerika’nın Sesi Farsça Servisi’nde ulaştırıldı.

Bu coşku seli, İran Devlet Televizyonu’nda bile yayınlandı.

“Hepimiz mutluyuz” diyen bir İranlı, bu mutluluğun tarifi olmadığını söylüyor.

Amerika’nın Sesi Farsça yayınlarına katılan İranlılar’ın çoğu yeni dönemden umutlu.

Program sunucusu Mehdi Falahati: “Bize ulaşanlar, İran hükümeti ve toplumunu yeniden düzenlemek için tek yolun reformcu talepleri sürdürmekten geçtiğini söylüyorlar,” diyor.

Ancak yeni cumhurbaşkanı Ruhani’nin bu talepleri yerine getirmek için çok zamanı olmayabilir.

Amerika’nın Sesi Farsça bölümüne gönderilen bir videodaki kalabalık, Ruhani değil ev hapsindeki yenilikçi lider Mir Hüseyin Musavi için tezahürat yapıyor. Yenilikçilerin çoğu, Musavi’nin serbest bırakılmasını istiyor: “Bence eğer Ruhani bu talepleri karşılayamazsa, en iyi ihtimalle ona güvenip oy veren seçmenini kaybedecektir.”

Ruhani Ağustos ayında göreve başladığı zaman, sınırlı yetkiye sahip olacak. Çünkü İran’da önemli kararların büyük bölümü dini lider Ali Hamaney tarafından alınıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG