Erişilebilirlik

İranlı Yetkililerle Nükleer Görüşmelerden Sonuç Alınamadı


İran Atom Enerji Dairesi Başkanı Ali Aşgar Sultaniye
İran Atom Enerji Dairesi Başkanı Ali Aşgar Sultaniye
Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerji Dairesi, nükleer programıyla ilgili sorunu çözmek amacıyla bir araya geldiği İranlı yetkililerle anlaşamadı.

Daire’nin baş denetçisi Herman Nackaerts, Viyana’da gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmelerin düş kırıklığıyla sonuçlandığı, bir ilerleme sağlanamadığını söyledi. Nackaerts, İranlı nükleer yetkili Ali Aşgar Sultaniye’nin kendilerine bir sonraki görüşmeler için tarih vermediğini de sözlerine ekledi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi, İran’ın Parçin’deki askeri üssüne erişim sağlanmasını istiyor. Daire, İran’ın bu üste askeri amaçlı nükleer araştırma yaptığına inanıyor. Tahran hükümetiyse, Parçin’in konvansiyonel silah tesisi olduğunu bildiriyor ve nükleer programının barışçı amaçlı olduğunda ısrar ediyor.

İki taraf da, bu yıl yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığını söylese de, aralarındaki görüş ayrılıkları devam ediyor.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad bugün Pekin’de Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’yla görüştü. Hu, İran liderinden Atom Enerji Dairesi’yle görüşmelerde daha esnek davranmasını ve gerçekçi yaklaşım sergilemesini istedi.

Amerikan uydularından geçen ay alınan veriler, İran’ın Parçin’deki nükleer silah denemelerinin izlerini temizlemeye çalışmış olabileceğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG