Erişilebilirlik

İranlı Kürtlerde Değişim Umudu


İranlı Kürtlerde Değişim Umudu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
Linki indirmek için

Ortadoğu’da yaşanan Arap Baharı ve İran’ın nükleer programı yüzünden karşı karşıya kaldığı askeri tehditler, İranlı Kürtler’in de değişim umudu oldu. Amerika’nın Sesi’nden Meredith Buel’ın haberi

Kaynağı belirsiz bir amatör videoda Kürt direnişçiler, İran askeri konvoyuna saldırıyor. Saldırıyı yapanlar, İran Hükümetine karşı savaşan PJAK adlı gerilla grubu. Rezan Cavid, gerilla grubunun komutanı.

‘Kürtler’in yasal hakları, İran merkezi hükümetince ayaklar altına alınıyor. Tahran’ın uyguladığı ayrımcı politikalar, etnik kimliğimizi yok etmeye yönelik. Biz bu mücadeleye, sosyal adalet ve özgürlüğü tüm İran’a getirebilmek için kalkıştık.’

İranlı Kürtler’in silahlı muhafızlar olarak gördüğü grup, Amerika ve İran tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor.

Irak sınırında konuşlanan PJAK gerillaları ile İran Devrim Muhafızları arasında sık sık çatışma yaşanıyor. Iran, örgütün geçen yılki ateşkes çağrısını reddetti.

‘Biz herkes için barış istiyoruz. İran’dan ayrılma ya da özerk Kürt devleti kurma gibi bir talebimiz olmadı. Tek isteğimiz, Kürtler’in de diğer İranlılarla eşit haklara sahip olması.’

İran’ın Irak sınırına yakın kuzeybatı bölgesinde yaklaşık 12 milyon Kürt’ün yaşadığı tahmin ediliyor.

İran hükümeti, Kürtler’in eğitim ve genel yaşam koşullarının giderek iyileştiğini, Kürtlerse haklarının giderek azaldığını öne sürüyor.

Kamran Balnur, gözaltı deneyimini üniversite öğrencisiyken yaşamış.

Balnur, defalarca işkenceye uğradığını, sonunda İran’ı terk ettiğini söylüyor.

“Bazı geceler uykumdan uyanıp çığlık atmaya başlıyorum. Aklımı kaçırmış değilim, sadece hafızamda kendimi hala hapiste zannettiğim anılar ve yığınla kabus kaldı.”

Ayetullah Humeyni, 1979’daki İran Devrimi’nden kısa süre sonra ağırlıklı olarak Sünniler’in yaşadığı bölgelerdeki Kürtler’e karşı savaş açtı.

İran ordusunun hedefinde silahlı Kürt peşmergeler vardı. Binlerce Kürt köyü yerle bir edildi. Çatışmalarda çok sayıda Kürt öldü.

“Şehirler ele geçirildikten sonra idamlar başladı. Kürt bölgesinde toplu idamlar yapıldı. Sadece benim yaşadığım küçük bir kent olan Mahabad’da bir gün içinde 59 kişi idam edildi.”

Suriyeli direnişçilerin Şam hükümetini devirme çabalarını, İranlı Kürtler de yakından izliyor.

Bazılarının umudu, Tahran’la Batılı ülkeler arasında yaşanan nükleer programla ilgili anlaşmazlık.

Olası bir saldırının, İran hükümetine karşı ayaklanma başlatmasını umuyorlar.

Bruce Freeman İranlı bir Kürt hakları savunucusu.

“Kürtler’in büyük bölümü sorunun çözümü için askeri müdahale gerektiğine inanıyor.”

Bu olmasa da, İranlı Kürtler’in bir bölümü daha aydınlık bir gelecek hayaliyle, İran güvenlik güçleriyle çatışmaya devam etmeye kararlı görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG