Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Pazarlık Hızlandı


İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ve AB Temsilcisi Catherine Ashton
İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ve AB Temsilcisi Catherine Ashton
Uluslararası görüşmeciler, İran’ın nükleer programını sınırlaması karşılığı yaptırımların hafifletilmesini öngören bir geçici anlaşmaya varma çabalarını sürdürüyor.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı Catherine Ashton’ın sözcüsü Michael Mann yaptığı açıklamada İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'le yapılan yapılan görüşmelerin ilk turunu “son derece özlü” olarak tanımladı. Açıklama Cenevre’de sürdürülen uluslararası görüşmelerin ikinci gününde yapıldı.

Mann, Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in görüşmelerin sabah oturumunda ayrıntıları konuştuklarını ve daha sonra yeniden biraraya geleceklerini bildirdi.

Ashton, görüşmelerde BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’le Almanya’yı biraraya getiren P5+1 grubunu temsil ediyor. Bu ülkeler İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını kısmen durdurması ve daha fazla denetimi kabul etmesi karşılığında bazı yaptırımları hafifleten geçici bir anlaşma istiyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, İran’ın herhangi bir anlaşma karşılığı uranyum zenginleştirmeye tümüyle son vermeyeceğini ve taraflar arasında güven sağlanmadan ciddi bir uzlaşmaya varılamayacağını açıkladı. Arakçı iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarını gidermek için iyi niyet ve kararlılığa gereksinim olduğunu, iyi niyet olması durumunda bir çözümün yakın sayılabileceğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise televizyona verdiği demeçte anlaşmaya varılabileceğini umduğunu, ancak anlaşmanın sağlam ve somut olması gerektiğini söyledi.

Çarşamba günü tekrar başlayan görüşmeler, iki hafta önce biten ilk tur görüşmelerin devamı niteliğinde. Uzmanlar ilk tur görüşmelerin sonuçsuz kalmasının nedeninin Fransa’nın anlaşmanın İran’ın nükleer çalışmalarını yeterince kısıtlamadığını öne sürmesi olduğunu söylüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Amerika’nın İran’a nükleer yeteneklerini geliştirme konusunda daha fazla zaman tanıyacak herhangi bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini vurguladı.

Beyaz Saray’dan Salı günü yapılan açıklamada süregelen görüşmelerin İran’ın nükleer programını durdurma yönünde iyi bir fırsat olduğu ve aynı zamanda İran’ın nükleer programıyla ilgili kalıcı bir çözüme ulaşılıp ulaşılamayacağını ortaya çıkaracağı belirtildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG