Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Görüşmeler Uzatıldı


Altı dünya gücü ile İran arasında Lozan'da sürdürülen görüşmeleri uzatma kararı alınırken ABD Dışişieri Bakanlığı müzakerelere devam için yeterli ilerleme sağlandığını ancak bazı güç konuların hala çözülmediğini açıkladı

İran ile Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya arasında İsviçre’nin Lozan kentinde sürdürülen nükleer görüşmelerde Salı gecesine kadar tanınan sürede anlaşmaya varamadı ancak taraflar müzakerelere devam etme kararı aldı.

İran Dışişleri bakanı Cevat Zarif Çarşamba günü İngiltere, Almanya ve ABD mevkidaşlarıyla biraraya geldi. Görüşmelere dışişleri bakanları Lozan’dan ayrılan Fransa, Rusya ve Çin’in üst düzey temsilcileri de katıldı.

Çin, tarafları bir çerçeve anlaşmaya varmak için karşılıklı ödün vermeye ve bir orta yol bulmaya çağırdı.

Rusya Dışişleri bakanı Sergei Lavrov Salı gecesi iki tarafın anlaşmanın “ana unsurları” üzerinde ilke olarak görüşbirliğine vardıklarını açıkladı. Ana unsurlar arasında İran’ın nükleer programının barışçı olduğunu garanti eden önlemler ve karşılığında Tahran’a uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması yeralıyor.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, görüşmelere devam için yeterli ilerleme sağlanmasına rağmen “bazı güç konuların hala çözülmediğini” söyledi.

Diplomatlar görüşayrılıklarının sürdüğü konuları uranyum zenginleştirme çalışmalarının sınırlanması, yaptırımların ne kadar hızlı kaldırılacağı ve İran anlaşmayı ihlal ederse ne yapılacağı olarak sıralıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG