Erişilebilirlik

İran Nükleer Anlaşma İçin Umutlu


İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Münih Güvenlik Konferansında düzenlenen bir parelde konuşurken
İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Münih Güvenlik Konferansında düzenlenen bir parelde konuşurken
İran Dışişleri bakanı Cevat Zarif, iyi niyet olursa dünya güçleriyle Tahran’ın nükleer programı konusunda nihai anlaşmanın altı ay içinde gerçekleşebileceğini söyledi. Zarif, Amerikan Kongresi’nin İran’a yeni yaptırımlar uygulama girişiminden kaygı duymadığını da açıkladı.

Berlin’de Alman Dış İlişkiler Konseyinde konuşan Zarif “Amerikan Kongresinin yaptırım girişimi beni korkutmuyor çünkü Başkan Obama veto sözü verdi” dedi.

İran daha önce yeni yaptırımlar Kongre'den geçerse görüşmelerden çekileceği uyarısında bulunmuştu. İki partinin senatörleri tarafından hazırlanan yaptırım tasarısı halen Senato’da bekliyor.


Zarif Berlin’e geçmeden Münih’te Güvenlik Konferansı sırasında önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile ender rastlanan ikili bir görüşme yaptı.

Üst düzeyde bir ABD dışişleri yetkilisi Kerry’nin Zarif, tarafların iyi niyetle müzakere etmesi ve İran’ın Kasım ayında varılan ara anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmesinin önemini tekrarladığını açıkladı. Kerry Amerika’nın mevcut yaptırımları uygulamaya devam edeceğini de vurguladı.

Avrupa Birliği Dışpolitika Yetkilisi Catherine Ashton, Kerry ve Zarif’in başbaşa görüşmesinin, uluslararası topluluk İran’la yeniden masaya oturmaya hazırlanırken”son derece önem” taşıdığını söyledi.
Dünya güçleri 18 Şubat’ta Viyana’da geniş kapsamlı bir nihai anlaşmaya varma çabaları çerçevesinde İran ile yeniden biraraya gelecek.

İran, P5+1 ülkeleriyle vardığı anlaşma gereği iki nükleer tesisindeki uranyum zenginleştirme faaliyetlerine sınırlama getirdi.

BM’e bağlı Uluslararası Atom Enerji Dairesi geçen ay yayınladığı raporda İran’ın, uranyumu %20 oranında zenginleştirdiği Natanz ve Ferda tesislerindeki santrifüjleri kapattığını açıkladı.

Kasım ayında varılan anlaşma, İran’ın sadece uranyumu %5 oranında zenginleştirmesine izin veriyor, Tahran’ın, elindeki yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stoklarını azaltmasını öngörüyor. Bunların karşılığında Amerika ve AB, İran’a uygulanan yaptırımların yumuşatılması vaadinde bulundu.
Anlaşma altı aylık bir süreyi kapsıyor, bu nedenle taraflar bu süre içinde kalıcı bir anlaşma yapmak üzere müzakerelere devam ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG