Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Anlaşma İçin Son Gün


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Viyana'da bir görüşmeden çıkarken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Viyana'da bir görüşmeden çıkarken

Viyana'daki müzakerelere katılan bir İranlı görüşmeci kalan kısa süre içinde yeni bir anlaşmaya varmanın ve görüş ayrılıklarının sürdüğü birçok sorunu çözmenin mümkün görünmediğini açıkladı

İran’ın nükleer programı konusunda bir anlaşmaya 24 Kasım’a kadar tanınan süre içinde varılması beklenmiyor.

Bir İran haber ajansı adı açıklanmayan bir İranlı görüşmecinin Viyana’da yeni anlaşmanın kalan kısa zaman içinde gerçekleşmesi ve çok sayıda sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını söylediğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler’in beş daimi üyesi ve Almanya’nın oluşturduğu P5+1 ülkeleriyle İran arasında nükleer anlaşmaya varılması için son gün Pazartesi olarak belirlenmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cumartesi günü İran’la yürütülen nükleer görüşmelerde “ciddi açıklar” bulunduğunu açıkladı.

Viyana’da yaptığı açıklamada “karar zamanına” yaklaştıklarını söyleyen Kerry, ardından Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’la bir araya geldi.

Almanya Dışişleri bakanı Franz-Meier Steinmeier, İran’ın askeri amaçlı nükleer araştırmalarına son vermeye hazır olup ­olmadığının, asıl sorulması gereken soru olduğunu vurguladı.

Kerry, Tahran hükümetiyle aralarındaki görüş ayrılıklarını gidermek amacıyla İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’le birkaç kez daha görüştü.

İran heyetine yakın bir kaynak, Fransız Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, büyük görüş ayrılıklarının devam ettiğini söyledi. Adı açıklanmayan kaynak, anlaşma imzalanması için tek çarenin “genel bir çerçeve oluşturup ayrıntıların sonradan doldurulması” olduğunu kaydetti.

Viyana’da bir araya gelen yetkililer, kapalı kapılar ardında yoğun pazarlıklarına devam ediyor.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, diplomatik temaslarını diğer ülkelerle de sürdürdü. Kerry, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarının yanı sıra, Türk, Fransız ve Kanada dışişleri bakanlarını da telefonla aradı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG