Erişilebilirlik

İran'la Görüşmelerin Uzaması Mümkün


İran'la Görüşmelerin Uzaması Mümkün
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin İran Dışişleri Bakanı ile nükleer program üzerine yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı. Ancak uzun vadeli bir anlaşma sağlanması için, alt düzey müzakereler Pazar gününe kadar sürecek

Üst düzey yetkililer arasında yapılan ve uzun saatler süren müzakerelere, teknik uzmanların arasındaki görüşmeler de eklendi. Sonuçları Dışişleri Bakanı Kerry açıkladı: “Taraflar müzakerelere iyi niyetle devam etti. Gerek İran, gerek P5+1 ortaklarımızla yaptığım görüşmelerde, daha yapılması gerekenler olduğu açıkça ortaya çıktı.”

İran, nükleer programının tamamiyle barışçı olduğunu ve böyle de kalacağını savunuyor. Ancak Dışişleri Bakanı Kerry, bunu garantilemek için İran’ın somut adımlar atması gerektiğini söyledi: “Öncelikle soruların cevaplandırılması ve dünyaya “bu barışçı bir program, silah yapımında kullanılamaz, bundan son derece eminiz” diyebilen bir formül geliştirilmeli.”

Görüşmelerin amacı İran’ın nükleer programına yönelik kısıtlamalarda anlaşmaya varmak ve İran’ın iddia ettiği gibi barışçı olduğunu garantiye almak. Bu sağlandığı taktirde, İran’ın ekonomisine zarar veren uluslararası yaptırımlar kademeli olarak kaldırılabilir. Müzakerelerdeki önemli konulardan biri de İran’ın ne kadar uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip olacağı ve kısıtlamaların ne kadar süreceği.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, süreçle konusunda umutlu göründü: “Aramızdaki görüş ayrılıklarını, farkları kapatmaya çalışıyoruz. Tam anlamıyla ortada uzlaşmaya çalışmıyoruz ama sorunları yaratıcı bir şekilde çözüp, Cenevre planının amacına ulaşabilmeksini sağlamak için çalışıyoruz.”

“İran, diyaloğu devam ettirmeyi seçti. Son altı ayda her türlü engele rağmen, taahhütlerimizi tuttuk ve tutmaya da devam edeceğiz. Böylelikle, müzakerelerde ciddi olduğumuzu gösterdik.”

İran’ın dini lideri Ayetullah Humeyni’nin, nükleer zenginleştirme kapasitesinin 20 kat arttırılması gerektiğini söylemesi, müzakereleri zora sokmuşa benziyor.

Temsilciler Meclisi’nin bazı üyeleri, İran nükleer zenginleştirme programını sonlandırmadıkça, yaptırımların kaldırılması için oy vermeyeceklerini söylüyor. Uluslararası Kriz Grubu yetkilisi Ali Vaiz’e göre, müzakerelerde uzlaşma sağlansa bile bazı siyasetçileri ikna etmek zor olacak: “Bu müzakereler ulusal çıkarlardan çok yerel politikaların kısıtlamalarından etkilenecek.”

Dışişleri Bakanı Kerry, Pazar gününe kadar bir sonuca varılmadığı taktirde Amerika’nın yeniden bir değerlendirme yapıp, müzakerelerin geleceği konusunda karar vereceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG