Erişilebilirlik

İran'dan ABD'ye Tehdit


İran, saldırıya uğrarsa birkaç dakika içinde Orta Doğu’daki Amerikan askeri üslerini tahrip edeceği uyarısında bulundu.
Devrim Muhafızları hava gücü Komutanı Emir Ali Hacızade, 35 Amerikan üssünün İran balistik füzelerinin menzili dahilinde olduğunu söyledi.
General Hacızade bu açıklamayı İran’ın füze atış denemeleri gerçekleştirdiği askeri tatbikat üçüncü gününe girerken yaptı.
Amerika’nın Orta Doğu’daki üsleri Türkiye, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’te bulunuyor.
İran’ın tehditlerini kuşkuyla karşılayan savunma uzmanları, askeri yeteneklerinin gelişmiş ABD savunma sistemleri karşısında etkili olamayacağı görüşünde.
İran, bir gün önce de askeri müdahale tehdidinde bulunan İsrail’i vuracak güçte orta-menzilli balistik füzeleri başarıyla denediğini bildirmişti.
Resmi medyaya göre Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Yardımcısı, iki gündür düzenlenen askeri tatbikatta menzili 1,300 kilometreye ulaşan Şahap 3 ile daha kısa menzilli Şahap 1 ve 2 füzelerinin denendiğini açıkladı.
General Hüseyin Selami, tatbikatın “askeri seçeneğin masada olduğunu” söyleyen İran’ın düşmanlarına yönelik bir yanıt olduğunu söyledi.
Öteyandan “New York Times” gazetesi Amerika’nın İran’ın Hürmüz Boğazını kapatma girişiminden caydırmak için Basra Körfezine önemli miktarda takviye kuvveti gönderdiğini ve savaş uçaklarının sayısını arttırdığını bildirdi.
Deniz yoluyla taşınan dünya petrolünün yüzde 35’i Hürmüz Boğazından geçiyor.
Pentagon sözcüsü deniz albayı John Kirby, ABD’nin halen Körfezde sekiz mayın temizleme gemisi bulunduğunu açıkladı. Ambifik saldırı gemisi USS Ponce’in Körfeze gönderildiğini doğrulayan Kirby ancak takviye kuvvetlerinin varlığının İran’a yönelik bir mesaj olmadığını belirtti. Kirby, İran’ın bölgede olağandışı faaliyetini gösteren bir belirti bulunmadığını da söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG