Erişilebilirlik

İran'dan ABD Kongresine Sert Tepki


Senato Dış İlişkiler Komisyonunun varılacak nükleer anlaşmayı inceleme konusunda kabul ettiği yasa tasarısını reddeden İran Cumhurbaşkanı Ruhani muhataplarının ABD Kongresi değil altı dünya gücü olduğunu söyledi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani nihai nükleer anlaşma için görüşmeleri Amerikan Kongresi değil altı dünya gücü ile yürüttüğünü açıkladı.

Ruhani kuzeydeki Reşt kentinde binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada Tahran’ın tüm yaptırımlar aynı anda kalkmadan nihai anlaşmayı imzalamayacağını tekrarladı.

Ruhani’nin açıklaması Washington’daki son gelişmelere tepki olarak değerlendiriliyor.

ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu Salı günü İran ile varılacak nihai nükleer anlaşmanın Kongre tarafından 30 gün içinde gözden geçirilmesi ve başkanın 90 günde bir İran’ın anlaşmaya uyduğunu bildirmesini öngören bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı inceleme süresince Kongre’nin İran’a uyguladığı yaptırımların kaldırılmamasını da öngörüyor.

Komisyon üyesi Demokrat ve Cumhuriyetçi 19 Senatörünonayını alan tasarıya Beyaz Saray’dan da destek geldi

Tasarıda Beyaz Saray ve bazı Demokratların karşı çıktığı İran’ın terörist gruplara desteğini çekmesi ve İsrail’in tanınması gibi nükleer müzakerelerle doğrudan bağlantılı olmayan diğer hükümlere yer verilmedi.

Tasarı için oylama, Senatörlerin Başkan Obama tarafından Senato’ya bu konuda “temkinli olmaları” mesajını iletmesi için gönderilen Dışişleri Bakanı John Kerry ve diğer üst düzey yetkililerle kapalı kapılar ardında yaptığı görüşmenin hemen ardından geldi.

Ancak Beyaz Saray’a yakınlığı ile bilinen bazı Demokratlar bile oylama sonucunda, İran ile yapılacak olası bir nükleer anlaşmada Kongre’nin sessiz kalmasının beklenemeyeceğini belirtiyor.

Komitedeki oylamayı geçen tasarının bir sonraki istikameti ise Senato’nun tamamında oylamaya sunulması. Cumhuriyetçi Parti’nin Senato çoğunluk lideri olan Mitch McConnell’in tasarıyı yakın zamanda oylamaya sunması bekleniyor. Kongre Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner da tasarı Senato’dan geçer geçmez, oylamaya sunacağı sözünü verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG