Erişilebilirlik

İran’da Reformcuların Zaferi


İran Meclisi’nin, 290 üyesini belirlemek için yapılan seçimlerde reformcu adaylar Tahran’daki 30 sandalyenin tamamını kazanarak muhafazakarlara ağır bir yenilgi yaşattı. Bu sonucun Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin müttefiklerine destek olması bekleniyor. Bununla birlikte seçime katılan reformcu, muhafazakar ve aşırıcılık yanlısı kanadın tek başına mecliste çoğunluğu sağlaması beklenmiyor.

Tahran, seçimde yarışan üç taraf için de en önemli yer olarak biliniyor. Ülke genelinde de reformcular 10 yılı aşkın bir süredir ilk defa en iyi performanslarını sergiledi.

Batı ile yapılan nükleer anlaşmayı destekleyen reformcular ve ılımlı muhafazakarlar sayesinde İran’ın Batılı ülkelerle IŞİD ve bölgesel konularda daha fazla işbirliği yapmasının yolunun açılabileceği yorumları yapılıyor.

Reformcular 2004 seçimlerinde mecliste çoğunluklarını kaybetmelerinden bu yana siyasetin adeta dışında kalmıştı.

2005 yılında Cumhurbaşkanı seçilen muhafazakar Mahmut Ahmedinejat,8 yıl boyunca nükleer programını genişletmiş, Yahudi soykırımını inkar ederek ve İsrail’in bir gün haritadan silineceğini belirterek Batılı ülkelerin nükleer programı üzerindeki şüphelerini artırmıştı.

80 milyonluk İran’da 55 milyon kişi oy kullanma hakkına sahip. Yetkililer katılımın yüzde 60 civarında olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG