Erişilebilirlik

'İran'da Muhalefet Sürecek'


Tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci yıldönümünde açıklama yapan muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi “muhalefetin barışçı yollarla süreceğini” söyledi

İran’da muhalefet hükümete karşı mücadelenin devam edeceğini açıkladı. Tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci yıldönümünde açıklama yapan muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi “muhalefetin barışçı yollarla süreceğini” söyledi.

Muhalefet seçimlerin birinci yıldönümünde büyük bir miting yapmayı planlıyordu ancak Musavi ve muhalefetin diğer lideri Mehdi Kerrubi polisin gösterileri bastırma tehdidi üzerine vazgeçti. Musavi ve Kerrubi insanların ölmesini istemediklerini açıkladı.

Tahran'da geniş güvenlik önlemleri alındı. Ufak çaplı gösterilerin hızlı bir şekilde dağıtıldığı, kentin genel olarak sakin olduğu bildirildi.

Muhalefet 2009 seçimlerine hile karıştırıldığı iddiasıyla sokaklara dökülmüştü. Polis gösterileri şiddetli bir şekilde bastırmış binlerce kişiyi tutuklamıştı. Gösteriler nedeniyle en az 80 kişiye 15 yıl hapis cezası verildi. Bazı göstericiler ise ölüm cezasına çarptırıldı.

Eski başbakan Mir Hüseyin Musavi ve eski meclis başkanı Mehdi Kerrubi Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a karşı aday olmuştu. Muhalefet seçimi Musavi’nin kazandığını savunuyor. İran hükümetiyle seçimlere hile karıştırıldığı iddialarını reddediyor.

XS
SM
MD
LG