Erişilebilirlik

İran'da Bombalı Saldırı: Cenaze Törenine Binlerce Kişi Katıldı


Bir caminin dışına yerleştirilen iki bombanın patlaması sonucu 27 kişi hayatını kaybetmiş; 270 kişi yaralanmıştı

İran’ın Zahidan kentinde düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler için yapılan cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

Bir caminin dışına yerleştirilen iki bombanın patlaması sonucu 27 kişi hayatını kaybetmiş; 270 kişi yaralanmıştı. Saldırı sırasında binlerce kişi İmam Hüseyin'in doğum yıldönümü dolayısıyla dua etmek için camide bulunuyordu.

Saldırıyı Sünnilerden oluşan Cündullah örgütü üstlendi. Emniyet yetkililer olayla ilgili olarak 40 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bazı İranlı yetkililer saldırıdan Amerika’yı sorumlu tutan açıklamalar yaptı. Amerikalı yetkililer suçlamaları reddetti. İran, Cündullah’un merkezinin Pakistan’da bulunduğunu ve örgütün Amerika ve İngiltere’den yardım aldığını iddia ediyor.

Zahidan, Pakistan sınırına komşu, Sünnilerin çoğunlukta olduğu Sistan-Belucistan ilinin başkenti.

Militan Sünni örgütün lideri Abdülmalik Rigi, terörizm suçundan geçen ay idam edilmiş ve örgüt misilleme tehdidinde bulunmuştu. Örgüt, camiye saldıran intihar bombacılarının Rigi’nin iki yakını olduğunu açıkladı.

Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton saldırıyı kınayan açıklamalar yayınladı ve sorumluların yakalanması çağarsında bulundu.

XS
SM
MD
LG