Erişilebilirlik

İran'a Yaptırımlar: Uluslararası Anlaşma Sağlandı


Medvedev, İran hükümetinin uluslararası toplumun “sesini duyacağını” umduğunu söyledi

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev İran’a yaptırım uygulanması konusunda uluslararası uzlaşmaya varıldığını söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşen Medvedev, İran hükümetinin uluslararası toplumun “sesini duyacağını” umduğunu söyledi.

Rusya, önemli bir ticaret ortağı olan İran’a yaptırım uygulanmasına yanaşmıyordu. Ancak son dönemde tutumunu değiştirdi.

Medvedev kimsenin yaptırımlara taraf olmadığını, ancak İran'ın sorumsuz davranışlarına son vermemesi durumunda yaptırımların uygulanacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Güvenlik Konseyi'nin yakın gelecekte yaptırım tasarısını onaylayabileceğini söyledi. Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin) ve Almanya bir süredir İran'a ek yaptırımların uygulanması için görüşmelerde bulunuyor. İran'a nükleer programı nedeniyle Güvenlik Konseyi şu ana kadar üç kez yaptırım uyguladı.

Amerika ve batılı müttefikleri İran’ın enerji ihtiyacını karşılama kisvesi altında nükleer silah geliştirmeye çalıştığından kuşkulanıyor. İran’ın hükümetiyse nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a ek yaptırım uygulanmasını öngören tasarı üzerindeki çalışmaları tamamlamak üzere olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG