Erişilebilirlik

İran Yemen İçin Barış Planı Sundu


İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif tarafından Madrid’de açıklanan plan ateşkes, insani yardım, Yemen’deki gruplar arasında diyalog ve geniş kapsamlı bir hükümet kurulmasını öneriyor.

İran Yemen için bir barış planı sundu ve Suudi Arabistan öncülüğünde Tahran’ın müttefiği Şii Husi isyancılarına karşı sürdürülen hava saldırılarına son verilmesini istedi.

Ancak Riyad’ın planı soğuk karşılaması bekleniyor.

İran Dışişleri bakanı Cevat Zarif ‘in Madrid’de açıkladığı plan ateşkes, insani yardım, Yemen’deki gruplar arasında diyalog ve geniş kapsamlı bir hükümet kurulmasını öneriyor.

Zarif planı sunarken” Sorun Yemenliler tarafından çözülmelidir. İran ve Suudi Arabistan’nın görüşmeleri gerekir ancak Yemen’in geleceğini belirlemeyi görüşemeyiz” dedi.

Savaş cephesinde ise Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’ye sadık milisler Husi isyancılarını ülkenin güneyinde Aden’in mahalleleri dahil birçok yerde çekilmeye zorladıklarını bildiriyor.

Uzun süren çatışmalardan sonra Husi savaşcıları, Aden’in uluslararası hava alanı ve yabancı misyonların bulunduğu Khor Maksar bölgesinden çekildi.

Bölge, Husiler için şiddetli direnişle karşılaştıkları kentin aşağı mahallelerine giden bir köprü görevi görüyordu. Çekilme, Şii isyancıların bu köprüyü kaybetmelerine yol açtı.

Suudi Arabistan ve Sünni Arap müttefikleri 25 Mart’tan beri Husileri , Aden’den çıkartmak için havadan bombalıyor.

Öteyndan Kızılhaç başkent Sana’da 36 ton gıda, su arıtma teçhizatı ve jeneratör yardımı dağıttı. Yardımlar dört gün gün önce başladı.

Birleşmiş Milletler’in Yemen’deki insani yardımlardan sorumlu yetkilisi Johannes Van der Klauw, gıda ve tıbbi yardımların dağıtılabilmesi için günde çatışmalara en azından birkaç saat ara verilmesi çağrısında bulundu. Van der Klaauw, Aden’deki durumunda felaket boyutlarında olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG