Erişilebilirlik

İran Uranyum Madeninde "Sarı Pasta" Üretecek


İran ve dünya güçleri arasındaki Kazakistan'ın Almati kentinde yapılan nükleer müzakereler, yeniden toplanma kararı alınmadan sona ermişti

İran Yazd bölgesindeki iki uranyum madenini açarak “sarı pasta”üretimine başlanacağını duyurdu. Sarı pasta, uranyum filizinin saflaştırılmasıyla ulaşılan katı formuna verilen isim.

İran devlet ajansının verdiği haberdeki uranyum madeninin sarı pasta olarak tabir edilen bu hali, zenginleştirilmiş nükleer yakıta dönüştürülebiliyor.

İran bu tesislerde yılda 60 tona kadar sarı pasta üretimi yapılacağını açıkladı. Bu duyuru, İran’ın Ulusal Nükleer Teknoloji Günü’nde yapıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İran’a uranyum zenginleştirme programının tamamını askıya alarak Birleşmiş Milletler müfettişlerinin nükleer tesislere erişimine izin vermesini talep etmişti. Amerika dahil pek çok ülke, Tahran’ın nükleer silah geliştirtiği şüphesi nedeniyle İran’a karşı baskı uygulamak için kendi ilave tedbirlerini devreye sokuyor.

İran'la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi beş ülke ve Almanya arasında, Tahran'ın nükleer programı üzerinde Kazakistan’ın başkenti Almati’de yürütülen görüşmelerde anlaşma sağlanamamıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG