Erişilebilirlik

İran Uluslararası Atom Enerji Dairesi Denetçilerini Engelliyor


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

İran hükümeti, Uluslararası Atom Enerji Dairesinden iki denetçinin İran’da çalışmasını yasakladı. İran Atom Enerji Dairesi başkanı Ali Ekber Salihi yasak kararını açıklarken, adları belirtilmeyen iki denetçiyi İran’ın nükleer programı konusunda “yalan” raporlar vermekle suçladı.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi bazın sözcüsü Greg Webb, dairenin 10 Haziranda İran’dan iki denetçinin ülkede görevlendirilmesine itiraz ettiği yolunda bir mektup aldığını doğruladı.

Webb” Uluslararası Atom Enerji Dairesi, denetçilerin mesleki yeteneği ve tarafsızlığına tümüyle güven duymaktadır. Daire, denetçilerin İran’da teftiş önlemlerinin uygulanmasıyla ilgili 31 Mayıs’ta verdikleri raporun tümüyle doğru olduğu görüşündedir. Daire durumu dikkatle izlemeye devam edecek ve üye ülkeleri uygun şekilde haberdar etmeyi sürdürecektir”dedi.

Amerika Dışişieri Bakanlığı sözcüsü P.J.Crowley, iki BM denetçisinin İran tarafından yasaklanmasını “kaygı verici” olarak tanımladı ve İran’ın denetçilere karşı uzun süredir uyguladığı yıldırma politikasının yeni bir örneği olduğunu söyledi.

Crowley, “Uluslararası Atom Enerji Dairesi denetçileri, görevleri sırasında gördüklerini rapor etmekte özgür olmalıdır.. İran’ın daireyle işbirliğini azaltması sadece dünyanın nükleer programıyla ilgili kaygılarını derinleştiririr. İran’ın yükümlülükleri açıktır ve bunlar İran’ın daireyle tam işbirliği yapmasını zorunlu kılan BM Güvenlik Konseyinin 1929 sayılı kararıyla daha da kesin belirtilmiştir.” dedi.

Crowley” İran denetçileri yasak kararıyla , uluslararası topluluğu İran’ın nükleer programının özünde barışcı olduğuna inandıramayacaktır.”şeklinde konuştu. Sözcü, Amerika’nın Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen ekonomik yaptırımların yürürlüğe sokulması ve uygulanması için çalışmayı sürdüreceğini, bunu yaparken İranlı liderlere nükleer programlarının yarattığı sorunları çözmek için diplomatik seçeneğin hala açık olduğunu bildirmeye devam edeceğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG