Erişilebilirlik

İran ABD'li Gazeteciyle İlgili Kararını Açıklayacak


Jason Rezaian
Jason Rezaian

Bir seneyi aşkın süredir İran’da tutuklu bulunan Amerikalı gazetecinin davasının çok yakında sonlanması bekleniyor. Washington Post muhabiri Jason Rezaian ajanlık iddiasıyla yargılanıyor. Rezaian’ın dördüncü ve son duruşması pazartesi günü gerçekleşti. Rezaian, suçlu bulunması durumunda 10 ile 20 yıl arasında hapse mahkum olabilir. Rezaian’ın avukatı Leyla Aşan, mahkemeye 20 sayfalık bir belge sundu ve halka kapalı bir duruşmada müvekkilini savundu.

Jason Rezaian Temmuz 2014’te eşi ve diğer iki kişi ile beraber ajanlık ve İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı propaganda yapma iddiasıyla tutuklanmıştı. Tutuklanan diğer kişiler serbest kalsa da Washington Post yazarı halen hapiste. Anne, Mary Rezaian, gazetecilere, oğlunun Amerika ve İran arasında oynanan siyasi oyunda piyon olarak kullanıldığını söyledi.

Oğlunun iki ülkenin de vatandaşı olduğunu söyleyen Mary Rezaian, Jason Rezaian’ın iki ülke arasındaki düşmanlık ve paranoyanın kurbanı olduğunu belirtti. Anne, İran adaletinin bağımsız olduğunu iddia etmesine rağmen davanın kapalı kapılar ardında yapılmasını da sorguladı.

Rezaian’ın ailesi oğullarının suçsuz olduğunu söylüyor. Mary Rezaian, oğlunu tutuklayan kişileri, ellerinde ajanlık suçlamasıyla ilgili kanıtları paylaşmaya davet etti. Anne, mahkemeyi duruşmadan görüntüleri de halkla paylaşmaya davet etti ve böyleye oğlunun İran ya da Amerikan halkına zarar verip vermediğini herkesin göreceğini söyledi.

Amerikan hükümeti pazartesi günü İran’a, ellerinde tutuklu bulunan tüm Amerikalılar’ı serbest bırakma çağrısını yineledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, mahkumların derhal serbest bırakılması çağrılarını sürdürdüklerini yineledi. Kirby, tutuklu bulunan Amerikan vatandaşları Saeed Abedini ve Amir Hekmati için de özgürlük talep ederken, İran hükümetine aynı zamanda ülkede kaybolan Robert Levinson’ın bulunabilmesi için de kendileriyle işbirliği yapma çağrısında bulundu.

Washington Post gazetesi, BM İnsan Hakları Konseyi’ne İran aleyhinde şikayette bulundu. Gazete yönetimi Rezaian’ın tutuklanmasının keyfi olduğunu söylerken, mahkemenin şeffaf olmamasını da kınadı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG