Erişilebilirlik

İran'la Türkiye Arasında Patriot Gerilimi


Suriye sınırına altı Patriot bataryası yerleştirilmesi konusunda NATO’dan onay alan Türkiye, füze savunma sistemlerinin konuşlandırılmasını bekliyor.

Patriot bataryalarının yerleştirilmesi muhtemel yerler.
Patriot bataryalarının yerleştirilmesi muhtemel yerler.
Alman Meclisi’nin geçen hafta onayladığı iki Patriot bataryası, 2 Şubat’ta Türkiye’ye yerleştirilecek. Teknik çalışmalar için Kahramanmaraş’a gelen Alman heyeti, Gazi Kışlası’nda incelemelerde bulundu.

Almanya’dan gelecek Patriotlar’ın bu kente kurulması bekleniyor.

İran Genelkurmay Başkanı: ‘Patriotlar, yeni dünya savaşına zemin oluşturuyor’

Patriotlar, Türkiye’nin güney komşuları tarafından pek sıcak karşılanmadı. Türkiye’nin Suriye krizindeki pozisyonundan rahatsızlık duyduğunu dile getiren İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi Pazartesi günü tartışmalı bir açıklama yaptı.

Firuzabadi, ”Patriot füzelerinin her biri, dünya haritası üzerinde kara bir lekedir ve bunların getirilmesi yeni bir dünya savaşına zemin hazırlamak anlamına gelmektedir. Bu insanlığın geleceği ve aynı zamanda Avrupa'nın kendi geleceği için çok tehlikeli" dedi.

Türkiye’nin bu açıklamaya yanıtı gecikmedi. Kosovalı mevkidaşı Enver Hocay’la birlikte basın toplantısında bu konudaki soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin kendi toprakları korumak için her türlü tedbiri alabileceğini söyledi.

İran’ın yaklaşımını eleştiren Dışişleri Bakanı, “bizim İran’dan beklediğimiz bu tür açıklamalar yapmak yerine Suriye rejimine çok açık ve net mesaj vererek Suriye’de zulmün durmasını temin etmektir” dedi. Davutoğlu, tüm bölgede barışı tehdit edenin Türkiye değil Suriye olduğunun da altını çizdi.

Erdoğan: ‘İran Genelkurmay Başkanı’nı muhatap almam’

Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise İran Genelkurmay Başkanı’nı muhatap almayacağını açıkladı.

Erdoğan, “Muhatap almam, bir başbakan olarak benim zaten hiç doğru değil. Ona İran'ın yetkilileri gereken cevabı vermesi gerekir, çünkü bizim aldığımız devlet adabı, edebi, bize bunu gösteriyor. Dolayısıyla o konunun üzerinde daha fazla durmaya gerek yok” dedi.

Patriotlar’ın bir yıllığına Türkiye’ye getirileceğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, Suriye’nin süt liman olması halinde hava savunma sistemlerinin geri gönderileceğini söyledi.

Ahmedinejad, Şeb-i Arus için Türkiye’ye gelmiyor

Türkiye ile İran arasındaki limoni ilişkinin bir başka göstergesi ise İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Şeb-i Arus törenlerine katılmayı reddetmesi oldu. Bu konu da bugün Başbakan Erdoğan’a soruldu. Başbakan gayet itidalli bir yanıt verdi: “Davet etmek bizden, biz davetimizi yaptık. Ama davete icabet edemeyişle ilgili bazı şeyler söylendi ama Patriotlar’la ilgili herhangi bir şey gelmedi”.

Hem dışişleri bakanının hem de başbakanın açıklamaları, Türkiye’nin bu gergin süreci mümkün mertebe tansiyonu düşük tutmaya çalışarak aşmayı planladığını gösteriyor.

CHP: ‘Hem Türkiye hem de İran ölçüyü kaçırmamalı’

Muhalefet partileri özellikle de ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi, süreci çok yakından takip ediyor. Yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, “İki komşu ülke ilişkilerindeki sıkıntıların gereksiz bir tırmanmaya yol açmaması için taraflar sorumluluk hissiyle ve ölçülü davranmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki Türkiye-İran ilişkilerindeki düzelme, bölgedeki sorunların çözümüne de katkı sağlayacaktır” dedi.

Loğoğlu, iki ülkeye de “karşılıklı güven ortamı sağlamak, geri dönülmesi güç gerginliklere yol açmamak ve bölge dışı ülkelerin politikalarına alet olmamak için” birbirlerine karşı özenli bir dil kurmaya çağırdı.

Patriotlar’ın henüz Kahramanmaraş dışında hangi kentlere yerleştireceği netlik kazanmadı. Mili Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bu soruya söyle yanıt verdi. “''Adana'dır, Maraş'tır, Malatya'dır, Diyarbakır'dır diğer yerler... Kesin olarak yerleştirilecek yerler önümüzdeki kısa süre içinde belli olur diye düşünüyorum. Yurt dışından da konuşlandırılacak yerlerin çalışması doğrultusunda ülkemize teknik ekipler geldi, bazıları yeni geliyor. Çalışma henüz tamamlanmadı, önümüzdeki süre içinde tamamlanır'' diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG