Erişilebilirlik

İran-Suudi Arabistan Gerginliği Tırmanıyor


İran, Yemen’de bulunan elçiliğini “kasıtlı” olarak bombalamakla suçladığı Suudi Arabistan’dan yapılan bütün ithalatı durdurduğunu açıkladı. Ayrıca İran vatandaşlarının hac ziyaretine de yasak getirildi

İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginlik yeni bir gelişmeyle bugün daha da tırmandı. Suudi Arabistan’dan yapılan bütün ithalatın durdurulması kararı alan Tahran, Suudi Arabistan’ı, Yemen’de bulunan elçiliğini “kasıtlı” olarak bombalamakla suçladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari devlet televizyonuna verdiği demeçte, Yemen’in başkenti Sana’da bulunan elçiliğine yapılan hava saldırısının “resmi binaların korunmasına yönelik uluslararası anlaşmayı ihlal” ettiğini söyledi.

Ensari, Suudi Arabistan’ın elçilik binasında meydana gelen hasardan ve personelin yaralanmasından sorumlu olduğunu söyledi. Ancak Ensari yaptığı açıklamada, hasarın ne boyutta olduğunu ve yaralı sayısının ne olduğunu bildirmedi.

Ancak Yemen’in başkenti Sana’da bulunan görgü tanıkları, İran elçiliğinin Suudi Arabistan tarafından gece düzenlenen hava saldırısında bombalandığını görmediklerini söyledi.

İran, Suudi Arabistan’ı elçiliğini “kasten” bombalamakla suçlasa da, görgü tanıkları binada herhangi bir hasar görmediklerini, elçiliğe 700 metre uzaklıktaki meydana yapılan hava saldırısından fırlayan taşların elçilik bahçesine düştüğünü söyledi.

Suudi Arabistan, İran destekli Huti Şii isyancılara karşı hükümet güçlerine Yemen’de hava saldırısı düzenleyerek yardım etmeyi amaçlıyor. Riyad, İran tarafından yapılan suçlamaları reddetti.

İranlı yetkililer ayrıca, Suudi Arabistan’dan yapılan bütün ithalatı durdurduklarını açıkladı. Yetkililer, İran vatandaşlarının Mekke’ye yapacakları hac ziyaretine de yasak getirdiklerini duyurdu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG