Erişilebilirlik

İran’da Seçim Kampanyasında Son Gün


İran’da Cuma günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için kampanya faaliyetleri bugün sona eriyor.

Altı adayın yarışacağı seçimlerden bir gün önce tüm kampanyalar yasaklanacak ve İranlı seçmenlere tercihlerini değerlendirmesi için bir gün verilecek.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, tüm İranlı seçmenlerden sandıklara gidip oy vermesini istedi.

İSNA ajansının haberine göre Hamaney, seçime yüksek oranda katılımın “düşmanları hayal kırıklığına uğratacağını” söyledi.

İran’ın yeni cumhurbaşkanı, iki dönemdir bu görevi yürüten Mahmud Ahmedinejat’ın yerine geçecek. Yarışı halen baş nükleer müzakereci Sait Celili önde götürüyor. Celili’yi eski nükleer müzakereci Hasan Ruhani izliyor.

Dün reformcu adaylardan Muhammet Rıza Arif seçimlerden çekildiğini açıklamıştı. Arif ve eski Cumhurbaşkanı Muhammet Hatemi, seçimde Ruhani’yi destekleyeceklerini bildirdi.

İran ekonomisi, özellikle nükleer programı yüzünden uluslararası yaptırımların sıkılaştırılmasından dolayı zor günler yaşıyor. Ekonomi işsizlik ve yüksek enflasyonla boğuşuyor. Yeni cumhurbaşkanının bu durumu değiştirebilmesine pek olası bakılmıyor.

Adaylardan bazıları uluslararası toplumla ilişkileri güçlendirme vaadinde bulunsa da, bu konuda son karar dini lider Hamaney’e düşüyor.

Cumhurbaşkanı adaylarının seçimi kazanması için yüzde 50 oy şart. Bu oranı tutturamayan son iki aday için ertesi hafta ikinci tur seçim yapılıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG