Erişilebilirlik

İran: 'Ruhani'nin Sözleri Çarpıtıldı'


İran cumhurbaşkanlığı görevine önümüzdeki günlerde başlayacak olan Hasan Ruhani’nin İsrail’le ilgili son açıklaması tartışmalara yol açtı.

İran İslam Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1979 yılından bu yana Ramazan ayının son cuması olarak belirlenen, Filistinliler’e destek ve Siyonizm’e karşı bayram olarak kutlanan Kudüs Günü’nde konuşan Ruhani’nin sözleri, ilk olarak İSNA tarafından haber yapıldı. Habere göre Ruhani, İsrail’in “Müslüman dünyanın bedenindeki bir yara” olduğunu ve bu yaranın çıkarılması gerektiğini söylemişti. .Uluslararası haber ajansları haberi geçerken İsrail başbakanından da tepki geldi.

Ancak İran devlet televizyonu Ruhani’nin yorumunun çarpıtıldığını açıkladı. Yayınlanan görüntülerde muhabirlerle görüşen Ruhani’nin, “Filistin bölgelerindeki işgal, İslam toplumunun bedeninde eski bir yaraya benziyor,” dediği duyuluyor.

Ancak pazar günü göreve başlayacak Ruhani’nin, İsrail-Filistin barış görüşmeleri konusunda kuşkuları olduğu bildiriliyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise Ruhani’nin haber ajanslarına geçen sözlerine tepki olarak, İran liderinin “gerçek yüzünü beklenenden erken gösterdiğini” ve bu sözlerin İran’ın İsrail’e karşı eylem planının bir parçası olduğunu söyledi.

İran, İsrail devletini tanımıyor. Görevinden ayrılmaya hazırlanan İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat, geçmişte İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini söylemişti.

İsrail ve Batılı güçler, İran’ı nükleer silah geliştirmekle suçluyor ancak İran nükleer programının yalnızca sivil amaçlı olduğunu savunuyor. İsrail, İran’ın nükleer silah geliştirmesine izin vermeyeceğini söylüyor ve gerekirse kendi müdahale edeceği tehdidinde bulunuyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG