Erişilebilirlik

İran'la Anlaşma Konusunda Gözler Kongre'de


ABD Iran Anlaşması
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Amerikan Kongresi bu hafta İran’la varılacak nihai nükleer anlaşmanın kaderini belirleyecek. Şimdi gözler ya anlaşma üzerinde oylamaya gidecek ya da İran’dan daha fazla talepte bulunmak için bazı değişiklikler isteyecek olan Senato’da. Anlaşma üzerinde yapılması istenen değişiklikler Başkan Obama tarafından veto edilebilir.

Kongre İran’la yapılan nükleer anlaşmanın son halini gözden geçirirken İran’a yönelik yaptırımların gevşetilmesi süreci, 30 gün süreyle askıya alınabilir. Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell bu konuda, ”İran’ı müzakere masasına oturtmamızı sağlayan en önemli etkenlerden biri yaptırımlardı. Elimizdeki kozdan bu kadar çabuk vazgeçmemeliyiz. Önce Amerikan kamuoyunu temsil eden Kongre üyeleri anlaşmayı inceleyip görüşlerini bildirmeli. Bu kadar basit” şeklinde konuştu:

Ancak bazı Cumhuriyetçi Partililer, anlaşmaya, Tahran hükümetini İsrail’in varolma hakkını tanımaya zorlamak gibi bazı değişiklikler içeren maddeler de koymak istiyor. Nükleer anlaşmayı raydan çıkarabilecek bu değişiklikleri sürekli gündeme getiren Cumhuriyetçilerden Senatör Tom Cotton, “Eğer oylamaya katılmak istemiyorsanız Senato’ya gelmeseydiniz. Senato üyesiyseniz ve oylamaya katılmak istemiyorsanız o zaman çıkıp gidin. Nükleer silahlara sahip bir İran’dan bahsediyoruz. İran, ulusal güvenliğimize yönelik en büyük tehdittir,” dedi.

Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker ve Demokrat Senatör Ben Cardin, itidal çağrısında bulundu: “Bu son derece önemli bir konu. Kişisel isteklerimizin ötesine geçmeliyiz. Amerikan halkının iyiliği için toplu halde hareket edip başarıya ulaşmalıyız.”

Başkan Obama’ya göre İran’ın nükleer emellerini kısıtlama şansı, Amerika ve İran arasındaki başka sorunlar yüzünden boşa harcanmamalı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de bu noktayı vurguladı: “Nükleer müzakerelerin İran’ın başka konulardaki tavırları nedeniyle duyduğumuz kaygıları gidermesini beklemiyoruz. Ancak İran’ın nükleer silaha sahip olması, İran’la aramızdaki başka bazı anlaşmazlıkları gidermeyi daha da zorlaştırır.”

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’ın iki seçeneği var. Ya kutuplaştırıcı bazı değişiklikler üzerinde oylamaya gidilmesine izin verecek ya da anlaşmayı ilk haliyle oya sunacak. Senato’nun her zaman her konuyu enine boyuna ele alması gerektiğini savunan McConnell bu kez tasarının hemen onaylanmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG