Erişilebilirlik

İran'la Görüşmeler Kasım Ayına Uzatıldı


Almanya Dışişleri Bakanı, İran’la nükleer görüşmelerde Kasım ayına kadar uzatılan nihai tarihe kadar geçecek birkaç ayın bu ülkenin nükleer sorununa kalıcı bir çözüm getirilmesi yönünde belki de son şans olduğunu açıkladı

Frank-Walter Steinmeier İran’ı, nükleer programıyla ilgili tüm kuşkuları giderecek adımlar atmaya çağırdı.

Tahran hükümetiyle Viyana’da görüşmeler yürüten Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın temsilcileri, görüşmeleri 24 Kasım tarihine uzatma yönünde uzlaştı.

Avrupa Birliği’nin Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton, Viyana’da varılan uzlaşma sonucu yayınlanan ortak açıklamayı okurken “somut ilerlemeler” sağlandığını bildirdi. Görüşmeler, İran’a uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında bu ülkenin de nükleer programını kısmasını öngörüyor.

Ancak İran Dışişleri Bakanı Muhammet Cevat Zarif tarafından Farsça okunan açıklama metninde “bazı kilit konularda önemli anlaşmazlıklar bulunduğu ve bunların çözülmesinin zaman ve çaba gerektireceği” vurgulandı.

Geçen yıl Kasım ayında varılan geçici anlaşma 20 Temmuz’da sona erecekti.

Görüşmelerin uzatılmasının ardından İran’ın dondurulan 2,8 milyar dolarlık mal varlığına erişimi serbest bırakılacak. Tahran hükümeti de bunun karşılığında elindeki zenginleştirilmiş uranyumun kalitesini, ‘tıbbi araştırmalarda kullanılacak düzeye’ düşürecek. İran’ın yüzde 20’nin üzerinde zenginleştirdiği uranyum, silah yapımında da kullanılma imkanına sahip.

İran’ın dondurulan mal varlıklarına erişimi kısmen açılsa da Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Viyana’da yaptığı açıklamada, Tahran hükümetinin dondurulan petrol varlıklarına ‘erişim verilmeyeceğini’ açıkladı. Amerikalı yetkililer de yaptırımların çoğunun süreceği güvencesi verdi.

İran, nükleer programının askeri amaçlı olmadığı yönünde Batılı ülkelerin kuşkularını gidermeyi başaramadı. Görüşmelerin uzaması, İran’ın zaman kazanmaya çalıştığı yönünde eleştirilere neden oluyor. Öte yandan İran’da sertlik yanlıları, nükleer programı ödün vermek istemedikleri ulusal gurur simgesi olarak görüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG