Erişilebilirlik

İran'la Anlaşmaya Kongre Baskısı


İran'la Anlaşmaya Kongre Baskısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

İran’ın tartışmalı nükleer programıyla ilgili görüşmeler Washington’da gerginlik yaratmaya devam ediyor. İran’la yapılacak herhangi bir anlaşmanın Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Kongre’den onay alması oldukça zor görünüyor.

Viyana’da nükleer görüşmeler zamanla yarışırken, Senatör Tom Cotton Amerika’nın hata yaptığını söylüyor.

Cotton, “İran, Amerika karşıtı, terörizmi destekleyen yasadışı bir rejime sahip. İran’a tek bir seçenek sunulmalı. Ya nükleer programlarını tamamen durduracak ya da ekonomik çöküş ve nükleer tesislerine askeri müdahaleyle karşılaşacak.'' şeklinde konuşuyor.

Bu eleştiri kulağa sert gelse de Cumhuriyetçi Tom Cotton yalnız değil. Senatör ve başkan aday adayı Lindsey Graham de benzer görüşlere sahip.

Graham görüşünü “Eğer Amerika bu tür silahlara karşı kararlı bir duruş sergilemezse, İran dünyanın en istikrarsız bölgesinde nükleer silahlanma yarışı başlatır. Bu da, soykırım heveslisi gruplara hedeflerine ulaşma imkanı verir.” şeklinde ifade ediyor.

Demokrat Ben Cardin, şeffaf denetim imkanının olup olmayacağının, yaptırımların kaldırılmasının İran’ın nükleer silah programından vazgeçmesi için attığı adımlarla eşit orantılı olup olmadığının zamanla görüleceğini söylüyor.

Uzman David Albright, Kongre’nin her türlü nükleer anlaşmayıinceleyeceğini söylüyor.

Albright, “Nükleer bir anlaşma, Amerika’nın ulusal savunmasını etkileyeceği için çok özel bir Kongre incelemesi gerektirir. Bu inceleme sadece oylamanın sonucunu değil, anlaşmanın maddeleriyle ilgili yeni yasaları da belirleyecek.” şeklinde konuşuyor.

Viyana’dan ilerleme sinyalleri gelse de, Beyaz Saray henüz hiç bir şeyin kesin olmadığını söylüyor.

Obama, sonuçta, uluslararası toplumun koyduğu koşulları yerine getirip getirmeyeceğine karar verecek olanın İran halkı olduğunu söylüyor.

İran Dışişleri Bakanı gelişmelerle ilgili açıklamalarında ihtiyatlı bir iyimserlik sergilerken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu diplomatik görüşmeleri, İran’ın nükleer silahlanmasını engelleme arayışının çöküşü olarak niteledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG